Buddyread: De gelijktijdigheid der dingen

We zagen het regelmatig op Instagram voorbij komen: twee mensen die samen een buddyread doen. Dat wilden wij, Marga en Astrid, ook wel eens doen. Marga zag een boek dat ook nog mooi paste bij dit fenomeen, ‘De gelijktijdigheid der dingen’ van Frouke Arns. Wat vonden we van het boek en van het samen lezen?

Wat is dat eigenlijk, een buddyread?

Een buddyread, je komt ook wel het begrip duoread tegen, is eigenlijk een soort mini leesclub: je leest tegelijk hetzelfde boek en spreekt een moment af waarop je het boek uit hebt. Omdat je maar met twee mensen bent, is het flexibeler dan bijvoorbeeld een maandelijkse boekenclub. Je kunt ook steeds met iemand anders een buddyread doen.

Astrid: “Eigenlijk was het voor mij niet de eerste buddyread. Ik heb al heel lang een boekenclub samen met mijn schoonzus, waarvan wij de enige twee leden zijn. We hebben geen vaste afspraken, waardoor het lekker laagdrempelig blijft.

Marga: “Lang geleden las ik samen met mijn moeder boeken. Het gaf een extra reden om vaak te bellen en dat vonden we beiden erg fijn. Daar heb ik veel van geleerd, vooral om niet te ver vooruit te hollen en mijn tempo aan te passen. Daarom nam Astrid de leiding en heeft zij ons tijdschema gemaakt en dat werkte uitstekend.”

Waarom wilden wij een buddyread doen?

In onze groepsapp bespreken wij regelmatig de boeken die we gelezen hebben. En we lezen dus ook regelmatig de boeken die andere recensenten aanraden. Soms zorgt dat zelfs voor dubbele reviews, als we boeken echt geweldig vinden. Maar we bespreken de boeken dan altijd achteraf. Nu leek het Marga en Astrid leuk om ook eens echt samen te lezen en ervaringen uit te wisselen tijdens het lezen. Om zo het enthousiasme over een boek meteen te kunnen delen en niet pas achteraf.

Waarom ‘De gelijktijdigheid der dingen’?

(Marga) Dit boek sprak mij onmiddellijk aan. Niet alleen de titel leek me erg toepasselijk voor onze buddyread maar ook de tekst op de achterflap van het boek. Daarnaast is het een dun boek (230 pagina’s) en dat leek me verstandiger dan een dikke pil. Stel dat één van beiden het boek toch niet zo goed vind, dan is een dunner boek wel te overzien om het project af te maken.

Eerste ervaringen

We hebben onze ervaringen in de app uitgewisseld. De eerste ervaringen al na een paar pagina’s, toen we afspraken wanneer we onze mening over deel 1 en deel 2 zouden bespreken. Marga was nog met een ander boek bezig, maar appte na de planning al snel dat ze helemaal in het boek zat. Astrid was het daar helemaal mee eens. “Het is ook erg actueel, met alles wat nu in Ter Apel speelt”, appte Marga. En dat klopt, want ‘De gelijktijdigheid der dingen’ opent met een vlucht door de sneeuw van de jonge Syrische vluchteling Nizar. Met alleen een gammele fiets vlucht hij van Rusland naar Noorwegen. Wat is zijn verhaal, wat heeft hem tot deze wanhopige daad gedreven?

Over ‘De gelijktijdigheid der dingen’

(Marga) Het verhaal gaat over een eenzame, oude vrouw die in de bossen in Noorwegen woont. Op een donkere, ijskoude avond ziet zij een jonge jongen met een fiets aan komen lopen. Hij bereikt de veranda niet want hij stort van uitputting in elkaar. Onmiddellijk sleept ze hem haar huis in en verzorgt hem in de dagen die volgen, waarin hij bewusteloos is door koorts. Deze tijd in huis, zorgend voor de jongen, komen een hoop herinneringen bij haar naar boven.

Er ontstaat een bijzondere band tussen de oudere vrouw en de Syrische jongen, die in een korte tijd elkaar perfect aanvoelen, al spreken ze elkaars taal niet.

Ik vind het een prachtige novelle en een aanrader voor iedereen. Juist nu. Het boek opent je ogen voor een meer menselijke benadering van het vluchtelingenprobleem. Het is bovendien hartverwarmend, terwijl tegelijkertijd de kou en de sneeuw prachtig is beschreven. De hoofdstukken die zijn geschreven vanuit het perspectief van een sneeuwuil zijn poëtisch en origineel.

(Astrid) Als je de korte beschrijving van ‘De gelijktijdigheid der dingen’ leest, dan krijg je de indruk van een heftig, zwaar verhaal. Een vluchteling die met een fiets de grens oversteekt van Rusland naar Noorwegen. Een oudere vrouw die hem opvangt. Maar zodra je in het boek begint valt de prachtige schrijfstijl van Frouke Arns op. Ze schrijft over heftige gebeurtenissen, zowel in het leven van Nizar, de vluchteling, als van Helena, die opgroeit in het Duitsland van na de oorlog. Toch blijft het een hoopvol verhaal, een verhaal van terugkijken en vooruit kijken. Ik twijfelde op een gegeven moment of we als lezer Nizars verhaal wel genoeg zouden leren kennen, maar die twijfel heeft Frouke Arns helemaal weggenomen. Een indrukwekkend boek!.

Wat vonden we van de buddyread?

En hoe is het dan bevallen, op afstand samen een boek lezen?

Astrid: “Erg fijn om af en toe even aan elkaar te vragen wat vind jij van wat je leest. Om ook even de link te leggen naar de actualiteit. Toen ik twijfelde of er niet te veel over Helena in het boek zou zitten en te weinig over Nizar, gaf Marga aan dat ze dacht dat hier wel een reden voor was. Dat maakte mij meteen weer enthousiast om door te lezen. Het boek was dan ook sneller uit dan gedacht… Aanrader wat mij betreft, een buddyread.”

Wil jij ook een buddyread doen – weggeefactie:

Dan hebben we goed nieuws! Van Uitgeverij De Arbeiderspers mogen wij twee exemplaren weggeven van ‘De gelijktijdigheid der dingen’! Reageer hieronder, of stuur ons een berichtje en laat weten met wie jij een buddyread wil doen! Reageren kan ook via Facebook en Instagram natuurlijk. Wie weet volg jij ons op met een buddyread van dit prachtige boek.


Je kunt reageren tot en met woensdag 14 september 2022. Op 16 september maken we de winnaars bekend!

2 Responses to “Buddyread: De gelijktijdigheid der dingen

  • Nadiene Epema
    2 jaar ago

    Wat een mooi initiatief!
    Graag doe ik mee met jullie actie. Ik heb nog nooit tegelijkertijd met iemand een boek gelezen maar geloof meteen dat dit voor een mooie connectie zorgt. Én het laat je je mening over het boek onder woorden brengen. Iets wat voor jullie inmiddels vast heel normaal is, maar voor mij iets nieuws!

    • Astrid Habraken
      2 jaar ago

      Leuk Nadiene! Heb je dan ook iemand met wie je deze buddyread wil doen? Want we mogen twee boeken weggeven: een voor jou en een voor je buddy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *