Bloedlijn- Simone van der Vlugt

Ik had er al een poosje naar uitgekeken: ‘Bloedlijn’, de nieuwste historische roman van Simone van der Vlugt. Onlangs kreeg ik een exemplaar cadeau. En vol verwachting nestelde ik me de dagen daarna met dit vuistdikke boek op de bank om even meegenomen te worden naar de dertiende eeuw. En het boek voldeed ruimschoots aan mijn verwachtingen. Van der Vlugt schreef – zoals zij ook in andere historische romans deed – een prachtig boek waarin een hoofdrol is weggelegd voor een sterke vrouw die zich staande houdt in een harde maatschappij waarin mannen de dienst uitmaken.

recensie bloedlijn

‘Bloedlijn’ vertelt het verhaal van koning Willem II en zijn strijd tegen de West-Friezen die zich niet aan zijn gezag willen onderwerpen. Het plaatsje Alkmaar ligt aan de rand van het rijk van Willem II en wordt regelmatig aangevallen door de West-Friezen. Katelijne is bierbrouwer in Alkmaar en daarnaast ook de minnares van Willem II. De inwoners van Alkmaar vragen haar te bemiddelen bij Willem om ervoor te zorgen dat Alkmaar stadsrechten krijgt. Dan kan de stad versterkt worden en zich beter verdedigen tegen de vijand. Maar Katelijnes leven komt op zijn kop te staan wanneer ze ontdekt dat ze zwanger is. De bevalt van een bastaardzoon op vrijwel  hetzelfde moment dat Willem II vader wordt van een wettige erfgenaam: Floris V.

Dubbele moraal

In Bloedlijn wordt een middeleeuwse maatschappij in al haar facetten neergezet. Zo is er de dubbele moraal. Wanneer ze haar hulp nodig hebben weten de inwoners haar te vinden, maar ze veroordelen haar tegelijkertijd vanwege haar relatie met de getrouwde koning en haar bastaardzoon. Ook ten aanzien van het huwelijk golden andere normen. In hoge kringen was trouwen er voornamelijk voor bedoeld om voor nageslacht te zorgen. Liefde en lust kon ook buiten de deur gezocht worden. Dat was min of meer geaccepteerd. In ieder geval van uit het oogpunt van de man. Voor Katelijne geldt dat niet.

Middeleeuwse leven

De Middeleeuwen waren alles behalve romantisch. Van der Vlugt beschrijft ook hoe hard en oneerlijk het leven destijds kon zijn. Een bestaan dat getekend werd door ziekte, dood, verraad en oorlog. In een zeer directe schrijfstijl lees je zowel over een intieme liefdesrelatie, maar ook over bloederige veldslagen en harde politieke spelletjes die er gespeeld werden. Dat maakt ‘Bloedlijn’ een aangrijpende roman.

Hoofdrol voor vrouw

In deze roman is er niet alleen aandacht voor de bloedlijn tussen Willem II en zijn zoon Floris V, die de missie van zijn vader om de West-Friezen te onderwerpen, voortzet. Het is vooral ook het verhaal van Katelijne en dat van de vrouw in de vroege Middeleeuwen in het algemeen. Zo speelt ook de tante van Floris, Aleid van Holland een belangrijke rol. Zij probeert binnen haar mogelijkheden zowel Katelijne als haar zoon Alard te beschermen. Girlpower in een tijd waarin mannen het voor het zeggen hadden.

Meer historische romans van Simone van der Vlugt:

Middeleeuwse kleding en accessoires:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *