Nocturne voor Messina – Boris Eustatia

‘Nocturne voor Messina’ is een debuutroman van de Nederlandse auteur Boris Eustatia. Een ‘mannenboek’, staat er op de achterflaptekst van het boek. En ook: ‘Met zijn stijl kleurt hij buiten de lijntjes van politieke correctheid.’

En dus vroeg deze sympathieke auteur aan Boekrecensies Blog of een van ons team het boek wilde lezen en recenseren, wetende dat wij alle acht vrouwen zijn. ‘Kom maar op’, antwoordde Marga en zo geschiedde.

Mijn aantekeningen

Soms maak ik aantekeningen in een boek, om bijvoorbeeld een goede zin te onthouden of een belangrijke gebeurtenis, die ik later wil gebruiken in mijn recensie. In het verhaal van Boris Eustatia was het deze zin die me vooral opviel. Haar stem brak en ze fluisterde hees, eerder tegen zichzelf dan tegen mij: “Maar dan is alles voor niets geweest.” Bijrol-personage maakt deze opmerking tegen David, de hoofdrolspeler van het verhaal, na een groot drama en financieel verlies.

Maar voor het zover is, leer je als lezer eerst over David, als jongen en later als man waar het verhaal over gaat.

Nijmegen

Het verhaal vangt aan als David zijn moeder verliest door scheiding én een auto ongeluk en hij alleen achterblijft met een vader die behoorlijk te kort schiet in zijn vaderlijke rol en plicht. En dat is nog mild gezegd… Hij heeft een hekel aan zijn zoon en doet alleen het absoluut minimale voor de jongen, die zich ondanks dit harde en nare feit toch staande weet te houden op school.  Hij wordt geplaagd, maar slaat op een dag letterlijk en figuurlijk keihard terug, waarna de schooltijd iets beter wordt en hij er zonder al te veel kleerscheuren doorheen komt. 

Studententijd

Zijn vader is maar wat blij dat David gaat studeren, want nog voor het besef er bij David zelf is, is er al een kamer geregeld en heeft zijn vader zijn spullen verhuist. Hoppá, uit huis geschopt, zoals sommige vogelsoorten hun jonkies het nest uit kieperen. Het studentenleven voor David vangt aan. Én zijn sociale leven en omgang met vrouwen.

Meisjes, vrouwen

De seksuele ontwikkeling van de jongen volgt de lezer op de voet. Van zijn eerste erotische ervaringen tot en met geklungel van jewelste en een bijna verkrachting door een wel héél dominante en dronken meid.  

Mannenboek?

Boris Eustatia schrijft makkelijk en het verhaal loopt lekker door maar blijft zeker niet aan de oppervlakte. De karakterontwikkeling van de jongen is mooi beschreven en heel realistisch. Ondanks dat ik zelf af en toe een wenkbrauw optrok… Maar goed, ik was al gewaarschuwd dat het een echt ‘mannenboek’ is. Het is dan ook echt 100% geschreven vanuit het perspectief van de man in kwestie en doet weinig concessies aan wat de (vrouwelijke) lezer er wellicht van zou kunnen vinden. In mijn ogen prima want literatuur hoeft niet ‘politiek correct’ of waarheidsgetrouw te zijn.

Hier en daar deed het boek mij denken aan ‘Vel’ van Joost Vandecasteele, alhoewel David’s seksleven toch echt meer is ingesteld op een relatie dan  seks als hobby/sport/lifestyle. De associatie met ‘Vel’ zit vooral in het taalgebruik en de ondubbelzinnigheid ervan. In ieder geval lekker duidelijk!

New York

Inmiddels is David belandt in New York waar hij voor ‘The Firm’ werkt en schathemeltjesrijk aan het worden is op Wall Street. Het leven en de exorbitante lifestyle is mooi beschreven en David lijkt in niets meer op het jongetje dat ooit met zijn ‘Zeeman’ kleding op school werd gepest.

Maar hij besluit toch terug te gaan naar Nederland, vooral in de hoop zijn grote liefde Messina weer te ontmoeten en te laten zien hoe succesvol hij is geworden.

11-09-2001

Vanaf hier stopt mijn samenvatting want ik wil de lezer toch echt aanraden om het boek zelf te lezen! 

“Maar dan is alles voor niets geweest.”

Ja en nee zou ik zeggen. Want het levenspad is voor iedereen anders. De ene mens sukkelt voort, de andere beleeft zijn leven als een intense rit in een achtbaan. Het laatste geldt zeker voor David. “Is het boek autobiografisch?”, vroeg ik in de mail. Dát antwoord zal spoedig komen, in een interview met Boris Eustatia.

Eustatia levert een prettig boek, dat meer is dan een ‘mannenboek’. Een prima debuut van een schrijver van wie we vast nog meer gaan horen. 

Meer ‘mannen’ boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *