I know why the caged bird sings
Heb je ook een boek op je stapel liggen en dat je denkt… deze moet ik echt lezen? En dat deze dan na een tijdje weer verdwijnt -letterlijk- in de stapel. Dat gebeurt mij wel eens. Eerlijk gezegd gebeurt dit erg vaak, want ik heb gewoon te veel boeken die ik allemaal wil lezen en dan zou je denken… die lees je dan maar nee! Ik blijf gewoon kopen.
Maya Angelou, met haar allereerste autobiografie “I know why the caged bird sings” is zo’n boek dat ik altijd al heb willen lezen en niet heb gedaan. Totdat ik op school een boek moest kiezen voor Amerikaanse literatuur. Mijn moment is gekomen!
Zevendelige autobiografie
“I know why the caged bird sings” is het eerste deel van een zevendelige autobiografie van Maya Angelou. Een indrukwekkende vrouw die veel heeft doorstaan en bekend is vanwege haar schrijven en activisme (ze heeft gewerkt met Malcolm X en Martin Luther King). In dit eerste deel schrijft ze over haar jeugd en hoe ze opgroeide in een wereld vol armoede en racisme.
Terug naar moeder
Samen met haar broer groeit Marguerite op bij haar oma in de Stands. Hier gaat ze naar school en werkt ze in de winkel van haar oma. Als ze negen jaar oud is, wordt ze samen met haar broer naar hun Mother Dear gebracht. Moeder leidt een heel ander leven en het duurt even voordat de kinderen hieraan gewend zijn. Voor de gevoelige lezers kan dit belangrijk zijn om te lezen aangezien alles waargebeurd is: hier wordt Ritie, zoals moeder haar noemt, verkracht door haar stiefvader. Het schuldgevoel blijft ze houden, want Maya is ervan overtuigd dat dit haar schuld is geweest.
Een aangrijpend verhaal
Dit is zeker een aangrijpend verhaal dat ook veel kracht uitstraalt. Soms hartverscheurend, soms grappig, soms bruut, soms vrolijk, maar altijd gedenkwaardig. Ondanks dat “I know why the caged bird sings” een autobiografie is, leest het als een roman en kan aangeraden worden voor een jonger publiek (15+) en ouder, ongeacht man of vrouw. Het is een belangrijk verhaal om te delen. Ik ben erg geïnteresseerd in de rest van haar verhalen en vooral in het laatste deel “Mom & Me & Mom” over de relatie met haar moeder en waarom ze naar haar oma is gegaan. Hopelijk dat ik hier niet net zo lang over doe om te lezen.
The caged bird sings
with a fearful trill
of things unknown
but longed for still
and his tune is heard
on the distant hill
for the caged bird
sings of freedom.
“Caged bird” uit Shaker, why don’t you sing van Maya Angelou
Meer Engelstalige recensies: