Schrijver worden? Start alvast een blog

Toegegeven, de grote hype om en rond het bloggen is wat gaan liggen. Schaamteloos vervangen door Instagram, Youtube en andere Tiktoks. Velen dromen ervan om ooit eens een echt fysiek, papieren boek te schrijven. Dat boek schrijven is al niet makkelijk, maar vind maar eens een uitgever die je boek op de markt wil brengen in dit digitale tijdperk met almaar minder geïnteresseerde lezers.

Gastrecensies van: Ben, Blogtrommel.com

Opstapje richting schrijverschap?

Voel jij je een schrijver (in spe)? Stop met dromen en start alvast een blog. In mijn ogen één van de meer realistische opstapjes in de richting van het “echte schrijverschap.” Goed, uitgevers gaan misschien niet meteen voor je in de rij komen staan, maar anderzijds zijn maar weinig manieren om zo structureel met je materiaal aan de gang te gaan. En tegelijkertijd kan je middels zo’n blog beetje bij beetje een lezerspubliek opbouwen. Nog voor je boek effectief is uitgegeven!

Non-fictieschrijvers kunnen via een nicheblog hun expertise tonen, problemen van lezers oplossen. En in een moeite door ook schrijftalent tonen. Als het goed is komt je werk zoetjesaan bovendrijven in de internetzoekmachines van deze wereld. Daar kunnen mooie dingen uit voortvloeien. Bloggers die langs deze weg daadwerkelijk een uitgever vonden voor hun boek zijn geen zeldzaamheid…

Waar moet een beginnende fictieschrijver over bloggen?

Voor beginnende fictieschrijvers met ambitie is het pad naar succes minder duidelijk afgebakend. Google stormenderhand innemen met een verhaal van een nobele onbekende is een beetje lastig zonder meteen alles prijs te geven. In tegenstelling tot non-fictieschrijvers kan je niet zomaar je kennis etaleren en je blog uitbouwen tot een kennisbank omtrent jouw vakgebied.

Eén ding is echter zeker: een website van één pagina met je biografie zal het ‘m niet doen. Je zal als beginnend auteur toch op een of andere manier voor het voetlicht moeten treden met je verhaal.

Dat kan prima op zo’n blog, ook als je wat introvert bent. Het hoeft immers niet altijd over jou en verhaal te gaan. Liever niet, zelfs! Begin het blog met vooral je toevallige lezer in gedachten. Wat vind hij boeiend? Wat wil hij lezen (van jou)?

Interessante voorbeelden:

Ik praat een beetje wollig? Hier volgen enkele onderwerpen die mogelijks interessant zijn voor de aanstormende fictieschrijver:

  1. Deel de openingsscène van je boek in wording
  2. Deel enkele geschrapte scènes uit je boek, voorzien van kritische commentaar (waarom sneuvelden ze)?
  3. En deel een leeslijst met je favoriete boeken
  4. Schrijf recensies van boeken (in hetzelfde genre als jouw project)
  5. Beschrijf uitgebreid de hoofdpersonages uit je boek
  6. Bespreek films met een gelijkaardige verhaallijn als jouw boek
  7. Gun je lezer een blik achter de schermen van je project: welke personen of plaatsen geven je (extra) inspiratie? Wat was de concrete aanleiding voor het schrijven van het boek?
  8. Geef een tussentijdse update. Hoever staat het met het schrijven van het boek?
  9. Doe je iets bijzonders als je even geen inspiratie hebt?
  10. Beschrijf jouw favoriete plek om te zitten schrijven

Schrijver worden? Start alvast een blog. Tot slot…

Wonderen vallen hier niet te verwachten. Zo’n blog opbouwen – en er lezers voor vinden – je doet het doorgaans niet in een paar weken. Maar intussen ben je niet alleen consequent bezig met woorden (van je eigen boek). Je went ook aan het simpele feit dat anderen je werk lezen en er wat van vinden. Je blog als leerschool en springplank…

P.S: Voor veel meer tips en info omtrent succesvol bloggen, bezoek Blogtrommel.com.

Heb je ons interview op Blogtrommel al gelezen?

Meer tips & tricks voor (beginnende) schrijvers: