‘Fashion Embroidery’ is pure luxe
‘Fashion Embroidery’ is op het eerste gezicht een prachtig koffietafelboek over Haute couture, maar het is meer dan dat. Het Engelstalige boek is geschreven door Jessica Pile (the Production Director at Hand & Lock embroidery). Het is een hardcover met schitterende foto’s van Haute couture kleding met borduursels erop. Noem het gerust ‘Textielkunst’.
Borduren is niet oubollig
Het boek ‘De stof in haar handen’ heeft mij aangespoord om dit boek over borduurkunst te kopen. ‘De stof in haar handen’ gaat over een naaister uit de vorige eeuw die voornamelijk bezig was met het borduren van textiel. De liefde voor textiel was in die tijd een normaal gegeven. Tegenwoordig is kleding zoals fastfood. Het liefst snel qua trends, spotgoedkoop en hoppá weg ermee als je er op uitgekeken bent. Een groter contrast met de kleding die in dit boek wordt getoond bestaat bijna niet. De kleding is handmatig versierd met borduursels, kraaltjes of kant en de liefde voor ieder detail spat van de pagina’s af.
‘Fashion Embroidery’ is een koffietafelboek èn een instructieboek
De meeste koffietafelboeken zijn er voor de lezer om uitsluitend de prachtige foto’s te bewonderen. Dit boek is echter tevens een handleiding en instructieboek. Stap-voor-stap wordt het Haute couture borduurwerk uitgelegd. Van simpele initialen met monogrammen tot en met minuscuul kleine kraaltjes die worden geborduurd op een avondjurk. Zodoende kun je een persoonlijke stempel drukken op jouw kleding of op een ander textielwerk.
Daarnaast zijn er handgetekende ontwerpen, héél veel catwalk-foto’s en gedetailleerde foto’s van de borduurwerken op de Haute couture. Couturiers zoals Christian Dior, Louis Vuitton, Hardy Amies en Burberry komen langs.
The devil is in the detail
Wil je het nóg iets ingewikkelder maken dan alleen een borduurwerkje van kruissteken? Dat kan altijd. Drie hoofdtechnieken worden uitgelegd door middel van detail-foto’s en tekst. Goudwerk, tamboerkralen en borduursteken, waaronder zijden arcering, satijn en de stamsteek. Ook de materialen worden besproken, die je nodig hebt als hulpmiddelen, want voor serieus borduren heb je meer nodig dan alleen een naald en een draad.
Stofsoorten komen aan bod, want niet op iedere stof kun je zomaar borduren. Vroeger werd voornamelijk op katoen en batist geborduurd. Tegenwoordig is het aanbod van stoffen groter wat het er niet gemakkelijker op maakt. Gelukkig legt Jessica Pile dit allemaal goed uit want de uitgangspunten zijn belangrijk voor je aan een zeer arbeidsintensief klusje begint.
Gepriegel op de centimeter
Wat is er nu zo leuk aan gepriegel op de centimeter? Hierop kan ik alleen hetzelfde antwoord geven als op een vraag over puzzelen, daimond painting, schilderen, breien, haken, naaien, knutselen etc. in het algemeen. Of hetzelfde antwoord dat de meneer op het journaal gaf die tijdens de lockdown een replica van de Notre Dame had nagebouwd van luciferstokjes… Gewoon lekker mindful bezig zijn, met je handen, je gedachten hun beloop laten gaan en even tot rust komen. Zoals we al eeuwen doen en misschien altijd zullen blijven doen, los van het digitale aanbod/entertainment of een lockdown tijdens een pandemie. Gepriegel op de centimeter is een rustgevende bezigheid en als het resultaat ook nog eens mooi is, dan is het dus een feit dat geluk ook in kleine dingen kan liggen.