Zeg me wie ik ben

‘Zeg me wie ik ben’ is geschreven door Liesbeth Woertman en is uitgegeven door Ten Have. Het boek heeft als subtitel: “Over de grenzen van identiteit”. Interessant! Dacht ik wederom (net als bij de voorgaande boeken van Woertman).
Liesbeth Woertman
Liesbeth Woertman (1954) is emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde klinische psychologie en promoveerde in 1994 op het onderwerp lichaamsbeelden. Gedurende haar academische carrière werd ze meerdere keren uitgeroepen tot docent van het jaar, zowel binnen de faculteit psychologie als universiteitsbreed.

Woertman heeft verschillende boeken geschreven over identiteit, zelfbeeld en de perceptie van uiterlijk. Enkele van haar bekende werken zijn:
- Moeders mooiste (2003)
- Psychologie van het uiterlijk (2013)
- Je bent al mooi (2019)
- Wie ben ik als niemand kijkt? (2022)
Naast haar academische werk en publicaties is Woertman actief als spreker en schrijft ze columns over de psychologie van het uiterlijk.
Woertman – werken
Met veel plezier heb ik deze drie boeken van haar al gelezen en gerecenseerd. De boeken hebben mij goed gedaan. Het is alsof je in een spiegel kijkt: Wie ben ik? Waarom zou je je moeten schamen om ouder te worden? Waarom is het zo belangrijk om gezien te worden (op Social Media)?
Ik durf daadwerkelijk te stellen dat deze boeken bijna verplicht zouden moeten zijn. Ze laten de realiteit zien die lijnrecht tegenover de stortvloed staat van wat je op een normale dag voorbij ziet komen in reclame, op Social Media en ongetwijfeld ook in gesprekken met derden. Ja, het uiterlijk is belangrijk voor de mens, maar een mens is méér dan alleen de buitenkant en de tijd staat nu eenmaal niet stil. De boeken zullen je als mens niet veranderen, het zijn dan ook geen tips & tricks of handleidingen, maar de visie van Liesbeth Woertman zorgt er wel voor dat je met meer plezier en tevredenheid naar jezelf kijkt.
Zeg me wie ik ben
Het boek ‘Zeg me wie ik ben’ is een mooie aanvulling op deze boeken. In dit boek gaat het meer over ‘identiteit’ dan over uiterlijk. De identiteit van de mens is een samenspel van zelfbewustzijn, ervaringen en de invloed van de omgeving. Het is de manier waarop iemand zichzelf ziet en hoe hij of zij zich verhoudt tot anderen, gevormd door cultuur, persoonlijke overtuigingen en levenskeuzes. Identiteit is geen statisch gegeven, maar een voortdurend proces van groei en verandering, waarbij herinneringen, relaties en nieuwe inzichten de contouren blijven verfijnen. Uiteindelijk is het de zoektocht naar betekenis en authenticiteit die ieder mens uniek maakt.
Achterflaptekst: Dat we leven in een wereld vol mogelijkheden, betekent niet dat we onze identiteit zomaar uit een eindeloze snoepwinkel van keuzes kunnen samenstellen. Onze omstandigheden, ons verleden en de relaties die we aangaan, vormen de grenzen van wie we zijn. Maar identiteit is ook dynamisch en blijft zich ontwikkelen, zelfs in latere levensfasen.

Mijn leeservaring
Zoals ook in haar andere boeken, zit dit boek vol wijsheden, citaten, notities, bronnen, kaderverhalen en uitspraken en is het gevrijwaard van clichés, wc-tegeltjeswijsheden en foto’s. Ondanks de wetenschappelijke insteek leest het makkelijk weg en ‘pakt het je meteen‘.
Pagina 11: Wij zijn ons lichaam. Als peuter, kleuter en basisschoolkind ontwikkelen we ons, in relatie tot onze ouders, tot een ik. In de puberteit komt daar de seksuele identiteit bij. We komen losser te staan van onze ouders en krijgen hechtere relaties met onze leeftijdgenoten. Als volwassenen gaan er steeds meer relaties aan en ontwikkelen daardoor meerdere identiteiten. Als senior vermindert de hoeveelheid identiteiten weer. Grofmazig is dit onze psychologische ontwikkeling van hechten en onthechten, van groei en verlies.
Ik vond vooral de hoofdstukken over schoonheidsmythes interessant en de laatste hoofdstukken over vergankelijkheid en dood. Ook vind ik Woertman’s boodschap heel zinvol: laten we het meer over ‘wij’ hebben in deze tijd. Tenslotte staan we allemaal in verbinding met elkaar en is dát hetgeen wat onze identiteit vormt.