Wat is een blogtour?

Wat is een blogtour? Yvonne legt het uit. 

Wat is een blogtour? Dat vroeg ik mij af toen auteur Wendy de Liefde een oproep op haar Instagram deed. In haar oproep vroeg ze boekrecensenten om mee te doen met de blogtour voor haar haar debuutroman ‘Een streepje tegen’. Deze oproep sprak mij direct aan. Omdat ik nog niet eerder met een blogtour heb meegedaan, heb ik mij eerst eens verdiept in wat een blogtour is.   

Wat is een blogtour?  

Een auteur kan voor zijn nieuwe boek een blogtour, ook wel blogtrain genoemd, organiseren. Een blogtour is een reeks van dagen waarop elke dag een recensie van het nieuwe boek wordt gepubliceerd. In ruil voor een recensie exemplaar van het nieuw uit te komen boek, krijg je als recensent een datum waarop je jouw recensie moet publiceren en delen op social media.  

De auteur plant dan in een bepaalde periode elke dag een recensie in en zet deze recensie in de spotlight op zijn of haar Social Media. Zo krijgt het nieuwe boek direct veel media aandacht en bereikt de auteur veel potentiële nieuwe lezers!  

Lezen ‘op afspraak’ 

Als boekrecensent doe ik met het boek  ‘Een streepje tegen’ voor het eerst mee aan een blogtour. En dat is even wennen. Waar ik normaal zelf bepaal welk boek ik wanneer lees, heb ik nu ineens een ‘deadline’. Een datum dat ik het boek en gelezen en gerecenseerd moet hebben. Het voelt een beetje als ‘lezen op afspraak’. 

En dat is wat mij betreft het enige nadeel. Want verder is het gewoon lekker lezen en recenseren. Oja, je moet ook wachten om de recensie te delen. En dat is zeker lastig als het een super leuk boek is die je graag met je volgers wilt delen.   

Wat levert het organiseren van een blogtour een auteur op? 

Deze vraag kan ik natuurlijk het beste stellen aan twee auteurs die een blogtour georganiseerd hebben.   

Wendy de Liefde zit momenteel midden in haar blogtour van haar debuutroman  ‘Een streepje tegen’. Ik heb haar gevraagd waarom ze en blogtour georganiseerd heeft. Wendy vertelt:   

“Voor mij – ik ben compleet nieuw in de boeken business – is de blogtour een mooie manier om met deze 15 dames een mooi groot bereik te behalen. Ja, het kost je wat gratis boeken waar je ook aan had kunnen verdienen, maar voor mij is dat het dubbel en dwars waard. Ik bereik op deze manier niet alleen veel meer mensen dan zonder een blogtour, maar de (vaak) ervaren bloggers zijn ook kritisch en eerlijk. Hun feedback grijp ik dan ook dankbaar met twee handen aan om volgend werk (want jullie zijn nog niet van me af ;)) naar een nóg hoger niveau te tillen.”  

Lianne Reijntjes heeft eerder dit jaar een blogtour georganiseerd voor haar feelgood roman ‘Opgescheept’. Lianne vertelt over haar ervaring:  

Ik heb twee blogtours georganiseerd (voor Kwetsbaar verliefd en Opgescheept). Dit heb ik gedaan voor de promotie, om op deze manier aandacht voor mijn boeken te trekken. Dat werkt het beste met (mooie) recensies. Ik kan wel zeggen hoe fantastisch mijn boek is, maar als anderen dat zeggen komt dat toch meer ‘waarheidsgetrouw’ over. Ook vind ik het leuk om samen te werken met bloggers. Ze zijn altijd zo enthousiast en ik vind het leuk dat er op deze manier steeds meer mensen bij komen die mijn boeken en schrijfstijl ontdekken. Daarbij is het heel mooi om die mooie reviews over je boek te verzamelen. Je kunt altijd quotes uit bepaalde reviews ergens anders voor gebruiken, bijvoorbeeld in je webshop of op je andere boeken. Die neemt niemand meer van je af! 

Zorgt een blogtour dan niet voor teveel aandacht in één keer?  

Beide auteurs gebruiken de blogtour dus om hun nieuwe boek direct goed in ‘the spotlight’ te zetten. Zowel op social media maar ook door in een korte tijd meerdere recensies op verschillende sites online te hebben.  

Je kunt een blogtour daarmee ook ervaren als een ‘overkill’ aan aandacht en informatie voor een boek. Je krijgt als lezer en volger veel recensies in korte tijd te zien. Aan de auteur dus de uitdaging om een blogtour leuk en origineel te houden. En niet alleen maar de volgers en lezers te spammen met recensies.  

Want ik vraag me wel af of alle recensies die in de periode van een blogtour online komen echt gelezen worden. En ik ben ook heel nieuwsgierig hoe verschillend al de recensies van één en hetzelfde boek zullen zijn.  

Is meedoen aan een blogtour echt leuk?  

Voor mij was het dus de eerste keer dat ik meegedaan heb met een blogtour. En dat zal vast niet de laatste zijn. Want het is wel bijzonder om met een groep recensenten tegelijk een boek te lezen en te recenseren. En het is ook leuk om de auteur op deze manier te helpen met de promotie van zijn of haar nieuwe boek.  

Wel hoop ook dat auteurs tijdens de periode van de blogtour niet alleen de recensies aandacht geven. Want het schrijven van een boek is een heel proces. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen een verhaal op papier te zetten. Een blogtour is dan wat mij betreft ook echt het podium om als auteur daar aandacht aan te besteden.  

Feelgoodromans genoemd in deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *