‘Under Solen’ is romantiek pur sang

Ik zal het maar meteen eerlijk zeggen: ik heb ‘Under solen’ van Tommy Olofsson niet gelezen. Dit omdat het boek in het Zweeds is uitgegeven en helaas (nog?) niet vertaald is. Maar toch wil ik graag dit boek bespreken vanwege de geweldige verfilming. Deze is te zien op Netflix onder de titel: ‘Under Solen’.

Under Solen

Als je van Scandinavische thrillers of series houdt, dan komt deze film vanzelf tevoorschijn als voorstel in je lijst op Netflix. Het is echter alles behalve een thriller want de film is romantiek in zijn puurste vorm. De beelden zijn stilistisch en de sfeer van de film is zo mooi dat je het gevoel hebt naar een middeleeuws schilderij te kijken van prachtige landschappen. Zo opent de film ook: we zien Olof, een eenzame boer die met zijn hond en zijn paarden in een meertje staat en samen genieten ze van het water na een lange werkdag op het land.

Eenzaamheid en romantiek

Olof is echter heel eenzaam nadat zijn moeder is overleden en besluit een advertentie in de plaatselijke krant te zetten onder de noemer van ‘op zoek naar een huishoudster’. Niet veel later komt de bloedmooie Ellen zijn leven binnenwandelen. Ellen en Olof worden verliefd op elkaar en de aantrekkingskracht tussen hen beiden spat van het scherm af. Alleen zijn enige vriend en knecht maakt het er niet gemakkelijker op door openlijk te stoken tussen hen en Ellen uiteindelijk weg te jagen. Of ze nog lang en gelukkig leven is de spoiler die ik niet zal verklappen.

Tijdsbeeld en spanning

De film speelt zich af in de jaren vijftig. Althans, dat zie je aan de perfecte en prachtige jurken van Ellen. De film laat verder weinig zien van de tijd waarin alles zich afspeelt. De settingen beperken zich tot de boerderij, de landelijke omgeving en enkele beelden uit het dorp. Toch kun je de jaren vijftig sfeer goed proeven; het leven is sober, niet verspillend en speelt zich lokaal af. Des te vreemder zijn de opschepperige opmerkingen van de knecht die beweert dat hij Elvis heeft ontmoet in Memphis. Ellen weet niet wie hij bedoelt en de bewegingen die hij maakt met zijn heupen als Elvis-imitatie zijn lachwekkend.

De spanning in de film is groot omdat je telkens denkt: wanneer gaat het mis? Wat wil Ellen van de klunzige Olof? Is ze uit op zijn geld (dat hij overigens helemaal niet heeft), of heeft ze een andere verborgen agenda? Vermoedelijk vanwege de taal én de combinatie van (te) veel Scandinavische thrillers in mijn achterhoofd, kan ik bijna niet geloven dat de film puur en alleen om de romantiek gaat. De film is een pareltje en zoals ik al zei: je beleeft het alsof je kijkt naar een mooi schilderij. Traag, loom, menselijk en vooral heel romantisch.

Een aanrader! En ik hoop dat de boeken van Tommy Olofsson worden vertaald of als luisterboeken uitkomen.

Meer informatie over de film is te vinden op Imdb. De film is uit 1998, een oudje dus alweer, maar wat mij betreft wel een klassieker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *