Stekken met kinderen

‘Stekken met kinderen’ is een boekje dat perfect aansluit bij het Kinderboekenweek thema van 2022: Gi-ga-groen. Ookal is die Kinderboekenweek alweer een paar maanden geleden, het past helemaal bij deze tijd!

Stekken met kinderen

Het mooie hardcover boekje is er voor kinderen vanaf 8 jaar. Het is natuurlijk wel aan te bevelen om als volwassenen de kinderen hiermee helpen. Aangezien het voornamelijk om kamerplanten gaat, is het vooral erg leuk om ermee aan de slag te gaan zodat je straks in het voorjaar een hoop planten extra hebt!

Lin de Laat

Het boekje is geschreven door Lin de Laat, een muziekdocente en auteur van prentenboeken en tevens groenwerker. In een zeer aansprekende stijl vertelt zij hoe je plantjes moet stekken en beantwoordt ze vele vragen.

De mooie, en vooral rustige, illustraties zijn van Inge Leonora- Den Ouden.

Aan de slag!

Het boekje opent met een kort voorwoord dat duidelijk voor kinderen is geschreven. Kort maar krachtig vertelt Lin over waar het boek over zal gaan en dat groen een toverwoord is!

Hierna volgt het eerste hoofdstuk over ‘fotosynthese’. Leg dat maar eens uit aan kinderen! Lin doet het zorgvuldig en in begrijpelijke taal. Daarna volgen er korte hoofdstukken over de lichtbehoefte van planten, waterbehoefte, verpotten, plantenziekten, giftige planten, Latijnse namen, stekken, planten thuis en in de klas en de geschiedenis van kamerplanten.

Stekken maar!

En dan ineens zijn we terug bij hoofdstuk 8: Stekken.

De kamerplanten worden, op de rest van de pagina’s van het boek, met hun Nederlandse en Latijnse naam genoemd en geïllustreerd. Hoe kun je deze stekken? Kort wordt hierover verteld en met een extra tekening wordt het duidelijk gemaakt. Het zijn echter geen aanwijzingen die stap-voor-stap worden aangetoond, maar korte teksten en slechts één extra tekening.

De keuze van de kamerplanten maken het stekken gelukkig wel gemakkelijk, op enkele uitzonderingen na, waarbij je bijvoorbeeld het afgeknipte blad kunt vastzetten met een gebogen stukje ijzerdraad in een potje aarde.

Lekker groen-doén:

Het boekje is geschikt om op een speelse wijze kinderen de verzorging, namen, waterbehoefte etc. van kamerplanten te leren. En natuurlijk hoe je planten kunt stekken. Voor kleine kinderen moet het toch een hele belevenis zijn als het allemaal lukt en de nieuwe planten gaan groeien. Leuk om die dan bijvoorbeeld weer door te geven aan andere kinderen.

Meer groen-dóen voor kinderen en volwassenen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *