Hoe maak je meer planten?

Hoe maak je meer planten is een beetje magere vertaling van een titel van het boek ‘How to make more plants’ van Ken Druse. Dit boek kocht ik ooit vanwege de titel dus èn de prachtige lay-out. Maar de inhoud van het boek heeft nog veel meer betekenis voor mij gehad. Want sindsdien stek ik mij namelijk suf.

Stekken van planten

Ik mag graag planten stekken. Niets zo leuk en rustgevend als dat. Terwijl anderen wellicht liever gaan zitten kleuren in een kleurboek voor volwassenen, of ‘daimond painten’ achter een kopje kruidenthee om mindful bezig te zijn, duik ik mijn kas in om te stekken.

Benodigheden om te stekken
Wat heb je nodig om te stekken? Veel potaarde, heel veel potjes, een potje stekpoeder en stekken maar! Potjes kun je zien als in de ruime zin des woords. Ik gebruik vooral bakjes van toetjes en dat is tevens een geweldig excuus om al die heerlijke Griekse yoghurt, monatoetjes en tiramisu te (blijven) eten. Niets extra afval, gewoon hergebruiken!

Even later staan er mooie bakken vol potjes met stekjes klaar. Die zet ik vervolgens lange tijd weg, in de kas, onder een afdak of gewoon in de buitenlucht. Deze stekjes zullen een kluitje wortels krijgen en na verloop van tijd groot genoeg zijn om in de tuin te worden geplaatst. Wat is hier nu zo leuk aan? Het feit dat je zelf planten vermeerderd geeft gewoon een goed gevoel. Je kan reserve planten maken, planten om weg te geven of gewoon genieten van het feit dat je iets ziet groeien.

Makkelijk te stekken planten

– Buxus (kost een tijdje, maar dan heb je ook wat)
– Verbena (de zijscheuten schieten al wortels waar je bij staat)
– Kruiden zoals Lavendel, Basilicum, alle Munt soorten en Salvia’s
– Groenblijvers zoals coniferen, laurierkers en kornoelje

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

In het bovengenoemde boek wordt veel uitleg gegeven over de kunst van het stekken. Alle soorten stektechnieken worden besproken waarbij vooral onderscheid gemaakt wordt tussen stekken op hardhout of stekken op jonge scheuten. Het verschilt namelijk nogal welke plant of struik je uitgangsbasis is en welke technieken het beste passen bij deze plant, struik of zelf boom.

Tijd en timing


Het belangrijkste is echter het element: tijd. Neem de tijd om dit klusje zorgvuldig te doen, geef het stekje de tijd om wortels te schieten en kies vooral de beste tijd om dit te doen. Sommige struiken of planten kun je het beste in het voorjaar stekken. Anderen doen het veel beter in de herfst. Kijk vooral naar de conditie van de basisplant. Een geliefde plant die op het punt staat om te gaan sneuvelen, zal geen goede uitgangspunt zijn voor succesvol stekken. Jammer, maar verspilde moeite.

Stekken als kunst

Eenmaal de smaak te pakken van het stekken en succesvolle opbrengsten gescoord? Dan is het natuurlijk een enorme uitdaging om stekken te perfectioneren of zelfs tot kunst te gaan verheffen. Stekken uit bladeren (vetplanten) of heel moeilijke kamerplanten. Het kan allemaal, als je maar weet hoe het moet.
Ik zelf heb nog een hoop te leren want het blijft een groot geluk als het lukt.

Het element tijd vind ik ook lastig. Een plant kopen is vaak een stuk makkelijker dan dat gepriegel met stekjes. Maar toch, stekken is leuk en rustgevend. Soms zelfs zo rustgevend dat ik rare dagdromen krijg. Ik droom dan dat ik de benen van een van onze merries eraf haal. Ik zet ze in een (grote!) pot en een jaar later heb ik er vier dezelfde merries bij. Allemaal even mooi als onze lieve merrie. Haar benen zijn natuurlijk weer aangegroeid en sterker dan ooit…

Wees gerust, ik hou het bij plantjes.

Meer lezen over tuin en groen?

De tuin

De afvalvrije keuken

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *