Pony – R.J. Palacio

Pony is een roman voor jong (vanaf 10 jaar) en oud. Het boek is geschreven door de Amerikaanse schrijfster en designer R.J. Palacio en vertaald door Annelies Jorna. Palacio schreef al eerder het boek ‘Wonder’ dat in 2017 is verfilmd met Julia Roberts en Owen Wilson in de hoofdrol.

Pony – prachtige cover

Kennelijk wist Google, of het algoritme, dat ik een paardenvrouw ben. Want het boek ‘Pony’ bleef mij achtervolgen op Internet. De prachtige cover, met daarop een zogenaamde ‘witkop-pony’ met een blauw maanoog, sprak mij dan ook zeer aan en zodoende ging ik voor de bijl. Ik kocht ‘Pony’ met het idee dat het een kinderboek was dat over het Wilde Westen en paarden ging. Maar dat is maar gedeeltelijk waar.

Het verhaal

Silas, een bijzondere jongen, woont alleen in de Middle of nowhere met zijn vader, die laarzenmaker is. Maar de vader is eigenlijk meer dan dat, want hij kan met chemische samenstellingen van bepaalde stoffen, een soort foto maken. Silas is een bijzondere jongen: zijn moeder is overleden bij zijn geboorte en hij zegt dat hij dat bewust heeft meegemaakt. Ook heeft hij een denkbeeldige vriend die Middelwant heet. Althans iedereen denkt dat het een denkbeeldige vriend is, maar in werkelijkheid is hij een geest die altijd bij Silas is zonder dat anderen hem zien. Silas echter wel en na verloop van tijd leert dat hij hier maar beter niet over moet praten, want hij wordt gepest en in elkaar geslagen op school.

Avontuur!

Midden in de nacht worden Silas en zijn vader wakker doordat er drie mannen te paard arriveren. Zij zitten in een bende willen hen meenemen. De vader weigert in eerste instantie maar gaat uiteindelijk toch mee op voorwaarde dat de mannen zijn zoon met rust laten. Silas blijft alleen achter met Middelwant en een oude hond.

De volgende dag staat de witkoppony echter voor de deur waarop hij eigenlijk zou moeten rijden om met de mannen mee te gaan. Silas besluit op de pony te klimmen en zijn vader te gaan zoeken. Middelwant is hier fel tegen, maar hij gaat toch mee.

Spoilert-alert!

Zijn vader blijkt door de bende te zijn ontvoerd om te helpen vals geld te maken. Hij kent tenslotte de technieken om foto’s te maken en daarom wil de bende hem vals papier-geld laten maken. Na een lange zoektocht waarop Silas een oude admiraal tegenkomt, die toevallig ook op zoek is naar de bende, vinden ze de bende die zich verscholen houdt in een vrijwel onbereikbare grot. De admiraal overleeft ternauwernood een sprong met zijn paard over een klif maar is zo ernstig gewond dat Silas naar het dichtstbijzijnde dorp moet rijden om een sheriff en een hulp-sheriff te halen.

Het verhaal komt in een stroomversnelling terecht met een erg spannend vuurgevecht en een minder geslaagd resultaat hiervan. Hierna volgen grote sprongen in de tijd en worden vele vragen beantwoord die je als lezer al gauw hebt. Vooral de vragen: Wie is Middelwant? Waarom die rare naam? En hoe komt het dat Silas geesten ziet?

Leuk paardenboek voor de jeugd

Palacio schrijft vlot een heel beeldend. Het verhaal loopt zeer gestroomlijnd en is, ondanks de geesten, zeer geloofwaardig. Het zou me niets verbazen dat ook dit boek een Hollywood-verfilming oplevert.

Echter wie verwacht dat deze roman specifiek over paarden gaat heeft het mis. Het is net als Cormac McCarthy’s boek: All the pretty horse, een verhaal waar de paarden een grote rol spelen, maar niet zo zeer specifiek over hen gaan. Desalniettemin is het een geslaagd avonturenroman en is het verhaal zeer aansprekend en volledig.

Meer romans mét paarden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *