De tuin – Peter Wohlleben

Ontdek de verborgen boodschappen van wind, wolken, planten en dieren.

De Duitse auteur en boswachter Peter Wohlleben, schrijver van de bestseller
Het verborgen leven van bomen, neemt je in De Tuin mee op avontuur in je eigen tuin en leert je om daar de verborgen tekenen van wind, wolken, planten en dieren waar te nemen.

Peter Wohlleben geeft aan dat we tegenwoordig veel verder van de natuur staan dan tientallen jaren geleden, toen het van levensbelang was dat iedereen de tekenen van de natuur herkende en wist te duiden. Als voorbeeld haalt hij aan dat we met name in de hete, droge zomers mijlenver van de natuur staan; terwijl wij blij zijn met de weersvoorspelling dat het droge weer nog even aanhoudt  snakt de natuur naar een paar flinke regenbuien.

De auteur leert je in het eerste deel van het boek hoe je het weer van de komende uren kunt voorspellen, niet alleen aan de hand van wolken en de windrichting, maar ook met behulp van planten (bijvoorbeeld het madeliefje), dieren (onder andere de vink en het onweersbeestje) en zelfs je eigen lichaam.

Peter Wohlleben gaat vervolgens ook in op de jaargetijden, het sterrenstelsel, de stand van de zon en het verschil tussen het tijdstip dat je horloge aangeeft en de ware plaatselijke tijd.

In het laatste deel van het boek gaat de auteur uitgebreid in op de flora en fauna in onze tuinen. Hij legt bijvoorbeeld uit wat de voor- en nadelen zijn van exotische planten tussen de inheemse planten. Peter Wohlleben leert je bodemtypes herkennen, humus bevorderen, nuttige bodembewoners herkennen en legt uit welke planten je het beste in je tuin kunt planten om tot een natuurlijk evenwicht te komen. Hierbij is ook aandacht voor de vraag wanneer je je tuin sproeit (het liefst zo min mogelijk en beter één keer een flinke plens dan elke dag een beetje, aldus Wohlleben) en wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor onze tuin.

Het boek staat vol interessante weetjes; wist je bijvoorbeeld al vanaf welke temperatuur bijen en hommels uitvliegen, en bij welke temperatuur het ze te warm is? Wist je aan welke bloemen je kunt zien dat het zo gaat regenen? Wist je dat je in hagelstenen jaarringen kunt ontdekken, net als in een boom? En had je al enig idee welke vogelsoort ’s ochtends als eerst begint te zingen?

De Tuin is uitnodiging om onze zintuigen te openen en probeert ons dichter bij de natuur te brengen. Bij mij heeft Peter Wohlleben dat in ieder geval zeker bereikt.