Peter Pan: Versie Disney of Barrie?
Iedereen kent het verhaal over de jongen die niet wil opgroeien. Maar welke versie ken jij? Het onschuldige verhaal van Disney… of het oorspronkelijk verhaal van J.M. Barrie? Ontdek hier de wereld van Peter Pan.
Persoonlijk kende ik alleen het verhaal van Disney. Natuurlijk wist ik dat Peter Pan een boek was (oorspronkelijk een theaterstuk!) en dat het anders was dan Disney ons laat zien. Want zo is Disney: altijd een sprookje zonder de echte gruwelijkheden van het leven/boek.
Boekversie
Ook in deze versie is Peter Pan een (jonge) jongen die niet wil opgroeien. Als kinderen vallen, neemt hij ze mee naar Neverland. Op een avond wordt Wendy wakker van Peter die zijn schaduw probeert te zoeken/pakken. Ze is geïntegreerd door deze mysterieuze jongen. Samen met haar broertjes leert ze vliegen en gaan ze op weg naar het eiland van Peter Pan.
Dit gebeurt ook in de film hoor ik je denken. Dat klopt. Maar in de ‘echte’ versie duurt het vliegen veel langer dan met een knip in de vinger, stelen ze eten van de vogels en vergeet Peter Pan af en toe dat de drie kinderen met hem meevliegen.
Verschillen tussen boek en film
Andere elementen die we terug kunnen vinden: The lost boys, de zeemeerminnen en Kapitein Haak. Zelfs de krokodil heeft in de boekversie een klok gegeten. Maar naast deze kleine dingen is er een groot verschil tussen de boekversie en Disney. Peter Pan is helemaal niet zo leuk als in de film: hij vindt zichzelf heel wat, vergeet vaak en snel en er is meer geweld (en doden).
You need not be sorry for her. She was one of the kind that likes to grow up. In the end she grew up of her own free will a day quicker than the other girls.
Peter Pan – J.M. Barrie
Het boek dateert uit 1904 en er zijn dus al talloze analyses gedaan over het boek. Zoals “The emotional and psychological conflicts within the play, sensed by children and understood by adults, concern the struggle for possession of Wendy as a mother, a daughter, and a spouse (Wendy and Peter play mother and father to the boys) and the contradictory human desire to be both free from responsibility and part of a family and society. Peter Pan speaks to these truths, even as it joyously captures the elemental child in each of us.”
En mijn mening?
Het boek leest vlot en de verteller betrekt de lezer er vaak bij. Is de verteller objectief? Nee, hij kiest soms een andere kant/verandert zijn mening. Zelf heb ik er van genoten en vond het leuk de echte versie te ontdekken. Het boek is meer dan een honderd jaar oud en heeft hier en daar opmerkingen ontvangen over racisme, mocht dit je interesseren dan is dit artikel voor jou.
Peter Pan mag dan wel een kinderboek zijn, de vraag blijft echter: is dit boek geschikt voor kleinere kinderen? Persoonlijk denk ik dat het voor de allerkleinste beter is om toch met Disney te beginnen.
Goed om te weten: volgens de wet eindigt het auteursrecht 70 jaar na het overlijden van een auteur. In het geval van Peter Pan blijft dit recht echter bij het Great Ormond Street Hospital. De auteur had dit zo bepaald en zelfs 70 jaar later, blijft het ziekenhuis geld ontvangen.
Peter Pan wil niet ouder worden, misschien is deze recensie van Marga over “The older but better” voor hem wel perfect om te lezen met als mooie subtitel: the art of growing up.