Op het puntje van je stoel

Kim Faber en Janni Pedersen, een nieuw schrijversechtpaar, hebben een steengoede debuutthriller neergezet. ‘Winterland’ is spannend maar blijft tegelijk heel menselijk.

Na een misstap wordt inspecteur Martin Junckersen overgeplaatst naar Sandsted. Sandsted, waar Juncker is opgegroeid, is een klein dorp met weinig inwoners en een asielzoekerscentrum. Het laatste brengt wel eens problemen met zich mee.

In Kopenhagen werkt Junckers oud-collega Signe Kristiansen aan een nieuwe zaak. Op de kerstmarkt is een explosie afgegaan met veel slachtoffers als gevolg. Signe moet erachter komen wie zoiets gruwelijks heeft uitgevoerd: is het een bendeoorlog of toch een terroristische aanslag?

Twee verhalen die samenkomen

In Sandsted werken Juncker en zijn twee agenten aan een verkrachtingszaak totdat ze een telefoontje krijgen om een huis te controleren omdat de honden constant blaffen/janken. Aspirant-agent Kristoffer Kirch blijft aan de verkrachtingszaak werken terwijl Juncker en Nabiha Khalid vanaf nu bezig zijn om een moord op te lossen.

Signe en haar team zien opeens een verdacht iemand op de camera voorbij komen. Iemand van wie ze zeker wisten dat hij overleden was. Dit is geen goed nieuws, dit is gevaarlijk nieuws. Ze moeten snel zijn, want hij is meedogenloos. Op het eerste gezicht lijken het twee aparte zaken, toch zijn ze verbonden aan elkaar. Dit wordt langzaam opgebouwd en duidelijk in het verhaal. 

Spannend én realistisch

Het boek is per dag geschreven en wisselt af tussen vooral Juncker en Signe. Af en toe kijken we mee met Kristoffer. De karakters worden menselijk neergezet met hun successen en tekortkomingen. Het verhaal is niet alleen spannend, maar ook realistisch. En zoals in het leven gaat niet alles zoals je wil. Soms komt het voor dat je de zaak niet kan oplossen of niet meer kan doen dan je al hebt gedaan. Dit wordt erg goed in het boek weergegeven.

Scandinavische thriller

Toen ik ‘Winterland’ overal zag verschijnen, dacht ik ‘deze moet ik ook lezen’. Ik hou van thrillers en ondanks dat ik aardig wat series/film uit Scandinavië heb gezien, heb ik nog nooit een boek gelezen. Shame, shame! Ik kan het boek iedereen aanraden die houdt van spanning en een realistisch verhaal.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *