Offline – gamen kan je redden

‘Offline’ is geschreven door Selina Jansen en vers-van-de-pers! De subtitel van het boek is: ‘Gamen kan je redden’. Een modern onderwerp dus, voor de moderne jeugd!

Gamen kan je redden

Het verhaal begint met een kennismaking van de hoofdrolspelers. Thijmen, de ik-persoon, is een vijftienjarige jongen die samen met zijn moeder, pleegvader en twee halfzusjes een gezin vormt. Alles koek en ei, behalve dan dat de moeder van Thijmen af en toe ‘geestesziek’ is. Zij heeft last van manies en is dan niet meer in staat om voor het gezin te zorgen.

Er wordt sterk op Thijmen geleund, die niet alleen kookt maar vooral ook de zorg voor zijn zusjes op zich neemt. Vooral voor kleine Anne, waarop hij zeer gesteld is.

Luuk, de politie-agent

En dan is er ook nog ene Luuk. Deze persoon en verhaallijn wordt beschreven door middel van het alwetende perspectief. Luuk is een politieman die symbool staat voor maatschappelijke betrokkenheid en interactie met de burgers. Hij heeft zelf een ‘gaming-project’ bedacht want hij is er van overtuigd dat de jeugd tegenwoordig online is en je hen daar kunt vinden.

Zodoende legt Luuk contact met allerlei jongeren met wie een gaming-spel speelt. Ook Thijmen komt in zijn vizier en al gauw heeft Luuk in de gaten dat Thijmen het zwaar heeft.

Het mooiste meisje van de klas

Thijmen doet zijn best op school en let goed op. Hij moet vaak dagen inhalen omdat hij zich vaker dan normaal afmeldt als hij weer eens té moe is om normaal door de dag te komen. Zijn moeder is vaak hele nachten op, loopt dan te ijsberen door het huis en praat hardop tegen zichzelf.

Op school gaat het gelukkig redelijk en ineens is daar Inaya, het mooiste meisje van de klas. Ze heeft een oogje op Thijmen wat hij eigenlijk niet eens kan geloven. Maar gaandeweg ontstaat er toch een vriendschap en komen ze zelfs bij elkaar thuis. Thijmen introduceert Inaya in zijn gaminggroepje en zodoende leert Luuk haar ook kennen.

Climax – Spoileralert!

Het verhaal suddert een beetje voort en als lezer sukkel je bijna een beetje in, tot je ineens in een enorme climax terecht komt. Het gaat namelijk goed mis met de moeder van Thijmen. Ze komt in een psychose terecht waarbij Thijmen en Anne direct in gevaar komen.

Wie zegt dat gamen alleen maar een spelletje is? Door online én offline interventie van Luuk en Inaya loopt het allemaal nog maar nét goed af.

Bipolaire stoornis

In het laatste hoofdstuk ‘3 weken later’ volgt een uitleg over ‘bipolaire stoornis’ waaraan de moeder van Thijmen leidt. Dit is vindingrijk en duidelijk beschreven. Het hele verhaal van Thijmen is eigenlijk een tien keer betere uitleg dan een medische verhaal lezen. Natuurlijk verloopt iedere ziektebeeld anders, maar van wat ik van deze stoornis weet vind ik dat Selina het hierdoor op een zeer duidelijke en moderne manier onder de aandacht brengt.

Aanrader!

Tot slot lezen we op de laatste pagina’s een bio van Selina en over het gaming-project van de politie dat wel degelijk bestaat!

Heb ik nog een kritische noot? Ja, ééntje maar. Het verhaal was, in mijn ogen, nog beter geweest als het allemaal vanuit één perspectief was geschreven. Dat was prettiger leesbaar geweest. Maar voor de rest kan ik het boek sterk aanraden aan de jeugd, of mensen die iets meer willen weten over een bi-polaire stoornis.

Nog een boek van Selina Jansen: