Kutbeesten – Jan Willem Spakman

Ja, en dan kijg je ineens een boekje cadeau Kutbeesten. De verzamelde werken … Als dierenliefhebber bij uitstek, sta je dan wel een beetje gek te kijken. Is dit een flauw boekje vol met goedkope humor of wc tegeltjes-wijsheden? Of is dit een uniek boek. De titel is grof, dat moet je maar durven als schrijver, dus waag ik mij er aan.

Cadeau

Degene die mij dit boekje geeft staat de grinniken, voorpret, want we gaan het er nog vaak over hebben. Het ligt inmiddels op de keukentafel en iedereen pakt het boekje onmiddellijk om te lezen.  Waarschijnlijk vooral om de verrassende titel, het leuke uiterlijk en de inhoud die een stripboek is. Dat kan niemand weerstaan. Een ultieme cadeau tip, let maar op!

Jan Willem Spakman

Een bekende op Social Media.  Zijn werken zijn zeer geliefd, vooral onder de jeugd.  En terecht want Jan Willem spreekt hun taal en windt nergens doekjes om.  Hij is direct, zonder dat het (te) grof wordt. En hij is enorm origineel.  Zijn website “WimpieComics” toont zijn werken.

Kutbeesten

Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken:

  • lullige landlosers
  • kriebelige klotekruipers
  • walgelijke waterwezens
  • vieze vuile vogels

Per hoofdstuk bespreekt hij meerdere dieren zoals bijvoorbeeld de eland, een wesp, een vogelbekdier en een toekan.

Een ode of een afgang?

De dieren worden per stuk zo grappig en intens besproken dat je eigenlijk ogen tekort komt.  Ieder hoofdstuk is uniek, bevat veel wetenswaardigheden en is echt heel humoristisch.

Wetenswaardigheidje: 
“De grootste variant van de reuzenduizendpoot is de Scolopendra Gigantea. Dez kan 30 centimter worden. Fuck. (Hierna volgt een tekening van een reuzenduizendpoot boven een banaan in de volle lengte.

Humor: Een tekening van een eland:
“Wat een vertoning: oversized slalepels die voor ‘gewei’ moeten doorgaan. Een hele domme kop, een bochel, nekbaard en van die dunne bejaardenbeentjes.

Uniek: 
ooit gehoord van een Saiga, kameelspin, Scarabee, Doejong of Kiwi?Na het lezen van dit boekje weet je er alles van.  

Voorleesboek?

Het boekje kan voor de wat oudere kinderen ook leuk zijn. Let dan wel even op met alle woorden die nogal vaak worden gebruikt.  Maar menig ouder is natuurlijk wel zo creatief om hier iets op te verzinnen. Toch is het er zeker voor geschikt, de plaatjes zijn leuk en ach… de vaak lastige of bijzondere voortplanting zoals bij de naaktmolrat, bidsprinkhaan en koala, daar kun je wel ‘overheen lezen’.  

Nooit geweten trouwens dat de Koala  (“Boomdebiel”) een gevorkte pik heeft en de vrouwtjes twee vagina’s. Keuzestress of meerdere opties? 

Nog een voorbeeld:  De Saiga (een steppe dier met een dubbelloops neus) heeft ook keuzestress.  Hij heeft een harem van 40 vrouwtjes. ‘Respect voor die pimpgame’ ‘Maarja, de Saiga wordt maar drie jaar oud. Dus waar doe je het dan voor?’

Conclusie

Een leuk cadeau om te geven aan een dierenliefhebber, biologiestudent, striptekenliefhebber, beter-weter, nieuwsgierig aagje, chique dame of gewoon aan je beste vriend of vriendin. Kutbeesten is een stukje kennis, biologie en moderne humor in één. Focking leuk ! Schrik echter niet van de achterpagina van het boekje.

Dieren zijn lelijk, dom en ze stinken. Boomdebielen, pantserpleurislijers, dubbelloops leipgeiten: deze wereld zit vol met primitief tuig. Daarom is hier kutbeesten. De verzamelde werken. Een overzicht van de meest vieze, walgelijke, irritante en nutteloze dieren die deze aarde bevuilen. Met dit boek op zak kun jij, de lezer, eropuit met je jachtgeweer om een begin te maken aan een betere wereld.

ps. Het boek is dus niet geschikt voor de mens die geen humor kent en (te) serieus is aangelegd.  

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *