Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Yuval Noah Harari is een bekende schrijver uit Israël. Hij schreef onder andere ‘Sapiens‘, een kleine geschiedenis van de mensheid’. In 2022 schreef hij ook een kinderboek: ‘Hoe wij het machtigste dier op aarde werden’. Na het lezen van ‘Sapiens’ wilde ik dit boek echt samen met mijn kinderen lezen. benieuwd naar dit boek over het mysterie van de mens las ik mijn zoontjes (6 en 8) elke avond een hoofdstuk voor.

Het mysterie van de mens

Voor alle levende wezens – zij die er niet meer zijn, zij die nu leven en zij die nog komen gaan.
Onze voorouders hebben de wereld gemaakt tot wat hij is. wij kunnen beslissen wat voor wereld het zal worden.

– Yuval Noah Harari

Hoe komt het eigenlijk dat de mens het machtigste dier op aarde is geworden? Die vraag wordt in dit prachtige kinderboek beantwoordt. Waarom zijn wij anders dan andere dieren? Waarom overleven wij terwijl andere dieren uitsterven? Een van de belangrijkste antwoorden op deze vragen is: verhalen. Wij mensen kunnen geloven in verhalen, waardoor we als geen ander met grote groepen samen kunnen werken en dingen kunnen ontdekken die nog niet bestaan. Bijzonder hè?

Geschiedenis

Wij mensen zijn lang niet zo sterk als leeuwen, we kunnen lang niet zo goed zwemmen als dolfijnen en we hebben al helemaal geen vleugels! Hoe kan het dan dat we de baas van de hele planeet zijn geworden? Het antwoord op die vraag is een van de vreemdste verhalen die je ooit zult horen. En het is een waargebeurd verhaal.

In ‘hoe wij het machtigste dier op aarde werden’ leer je de menselijke geschiedenis kennen op een eenvoudige, aantrekkelijke manier. Yuval Noah Harari is een master in het makkelijk en leuk uitleggen van ingewikkelde zaken. Nooit eerder las ik over een dwergeneiland, de Diprotodon en de Reuzenmoa.

Kleurrijk

Stel dat een sapiens iedereen het volgende verhaal vertelt: ‘Er is een Grote Leeuwengeest die boven de wolken leeft. Als je de Grote Leeuwengeest gehoorzaamt, ga je na je dood naar het land van de geesten en krijg je zoveel bananen als je op kunt. Maar als je tegen de wil van de Grote Leeuwengeest ingaat, komt er een leeuw die je opeet!’

Naast de prachtige en leerzame teksten wil ik bij dit boek ook stilstaan bij de illustraties van Ricard Zaplana Ruiz. Zowel de cover als het binnenwerk zijn prachtig geïllustreerd waardoor kinderen geboeid blijven van begin tot einde. De jongste kinderen zullen de plaatjes aandachtig bekijken terwijl jij ze voorleest, terwijl de oudere kinderen juist de informatie nog beter onthouden door de ondersteuning van tekeningen. Wat mij betreft een perfecte toevoeging.

Voor iedereen

Toen onze voorouders het uitsterven van de mammoeten en diprotodons veroorzaakten, wisten ze niet wat ze deden, maar dat excuus gaat voor ons niet op… Vergeet niet dat je, zelfs als kind, nu al machtiger bent dan welke leeuw of walvis dan ook!

Dit boek van Yuval Noah Harari is niet alleen voor kinderen. Het is voor iedereen aan te raden. Zoals wel duidelijk is, ben ik razend enthousiast over dit boek. Naast het prachtige verhaal over de geschiedenis van de mens en andere al dan niet uitgestorven dieren, krijg je van de schrijver ook nog een prachtig stukje waar je ervan bewust wordt gemaakt dat je zelf je superkrachten kunt gebruiken om de wereld mooier te maken. Wat is er mooier dan deze boodschap aan je kinderen mee te geven?

Meer kinderboeken die een boodschap brengen over de aarde:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *