Speur poep – Andy Seed

Een mooi boek voor jonge natuurdetectives

Van alle kinderboekenthema’s zijn poep en pies nog steeds torenhoog favoriet. Geen wonder dus dat je een natuurboek voor kinderen prima kunt ophangen aan deze thema’s. En als je dat dan ook nog eens combineert met leuke weetjes, mooie illustraties, gekke grapjes en de lezer tegelijkertijd bombardeert tot super speurneus, dan heb je een zeer geslaagd jeugdboek in handen.

Eten, slapen, wonen, poepen

Andy Seed schreef met Super poep en andere spannende sporen een boek dat overzichtelijk is ingedeeld in een paar grote thema’s waaraan je de aanwezigheid van dieren in de natuur kunt herkennen.

Te beginnen uiteraard met de uitwerpselen. Alle schijterige info over vormen, formaten en samenstelling passeren de revue. Vervolgens worden alle dierensporen aan een nadere inspectie onderworpen. Welke pootafdrukken horen bij welk dier? En waaraan kun je nog meer zien dat er een dier geweest is? Bijvoorbeeld aan hoe ze wonen. Zo ontdek je van welk dier is dat nest, dat hol of dat gekke bouwsel is.

En een echte natuurspeurneus herkent aan afgeknabbelde bladeren of overgebleven restjes eten welk dier er zojuist zijn buik gevuld heeft. 

Toilettrivia en sporenkennis

Elk onderdeel wordt afgesloten met een luchtige quiz waarin je kunt testen hoeveel je ondertussen al hebt opgestoken. Tussendoor wordt alle informatie doorspekt met mopjes, grapjes en natuurlijk mooie platen. Er zijn ook hoofdstukken die gaan over gevaarlijke dieren die je maar beter niet kan volgen. Zoals de ijsbeer of de leeuw. Door deze afwisseling tussen natuurweetjes dichtbij en verder weg is het boek een heel fijn naslagwerk en bladerboek geworden voor kinderen van een jaar 8 tot 11.

The Clue is in het Poo

Het boek is vertaald uit het Engels waar het verscheen als The Clue is in the Poo. De vertaling door Jesse Goossens verdient een compliment: ze heeft veel woordgrapjes prima vertaald. De mooie waterverf illustraties van Claire Almon maken het boek tot een fraai lees- en leerboek. 

Een aanrader voor jonge detectives

Het boek is een aanrader als je een jonge natuurliefhebber thuis hebt zitten. Boswandelingen worden een stuk spannender als je gewapend met vergrootglas, meetlint, pincet en fototoestel op jacht gaat naar de ‘dader’. De reacties van een 8-jarige natuurdetective-in-wording:

‘Ik vond vooral de kleine stripjes erg grappig. Het was ook wel spannend af en toe bij de dieren die gevaarlijk zijn. De plaatjes vond ik erg mooi.’ En op de vraag of ie er ook nog iets van geleerd heeft?: ‘Er waren ook dingen in die ik nog niet wist.’ 

Dus: na het lezen van dit boek, laten wij ons niet zomaar meer het bos in sturen! Een wandeltocht wordt een speurtocht en het bos is een plaats-delict.