Het vermoeden van Zondag
‘Het vermoeden van Zondag‘ is geschreven door Peter Punt en is zijn tweede roman. Peter Punt is een gepensioneerde journalist en is na zijn pensioen begonnen met het schrijven van fictie. Meer over Peter Punt vind je via deze link: Peter-punt. De donkere kamer met uitzicht op een typisch Nederlands weiland illustreert mooi en treurig tegelijk de inhoud van dit boek. Het boek staat als fictie benoemd, maar het lijkt een mix van verschillende waargebeurde verhalen.
Het vermoeden van Zondag
Daan Zondag is koster in een dorp in de biblebelt. Naast koster is hij voor veel mensen ook een vertrouwenspersoon. Zo ook voor Maria Vermeulen en Evert van der Leun. Beiden de buitenbeentjes van de familie. Maria is van huis uit niet strenggelovig. Voor het bouwbedrijf van haar vader is het verstandig om als gezin naar de kerk te gaan, maar veel met het geloof doen ze niet. Evert komt uit een christelijk gezin. Zijn moeder is tijdens zijn geboorte overleden en zijn vader probeert het geloof over te brengen op zijn gezin. Als de vader van Evert overlijdt en in zijn testament aangeeft dat je alleen als goede christenen naar de hemel gaat, zorgt dat Evert omslaat in het geloof. Maria en Evert trekken steeds meer naar elkaar toe en zien koster Daan Zondag steeds minder.
Biblebelt
Toen ik begon met lezen, denk je aanvankelijk dat je over de gebeurtenissen leest uit een dorp van 100 jaar geleden. Als er vervolgens wordt gesproken over smartphones en een Apple laptop besef je pas dat het boek in deze tijd is geschreven, dat is een schok! Misschien naïef, maar als niet gelovige, kun je je niet voorstellen dat een heel dorp op zondag naar de kerk gaat. “Als het God het wil” is een zin die door velen wordt gebruikt in deze gemeenschap en de oplossing biedt voor alles wat er gebeurd.
Het vermoeden van Zondag laat zien dat de overgang van een gelovige naar radicalisme snel kan gaan. Van een goede hardwerkende christenen slaat Evert na het overlijden van zijn vader om naar een radicaal. Zoekend naar antwoorden denkt hij te vinden in het geloof en sleept Maria hierin mee.
Evert en Maria
Koster Daan Zondag is getuige van de opbloeiende liefde tussen Evert en Maria. Zij trouwen en leven een teruggetrokken leven op een boerderij, dichtbij het dorp. De familie van het stel heeft geen contact meer met hun. Vanuit het geloof vinden zij dat dit geen toegevoegde waarde heeft om een goed leven te leiden zoals God dit heeft bedoeld. Koster Zondag heeft sporadisch contact met het stel en wordt als klusjesman gevraagd om hun te helpen. Daan Zondag ontdekt dat er meer mensen zijn op de boerderij dan Evert en Maria. Evert en Maria zijn beiden onvruchtbaar, dus er kunnen geen kinderen zijn, toch? Koster Zondag heeft zijn vermoeden over de ‘verklaringen’ die Evert en Maria geven. Hij gaat dit tot op de bodem uitzoeken en komt tot schokkende ontdekkingen.
Uit de naam van God?
Het vermoeden van Zondag laat zien dat er uit de naam van God veel wordt verklaart en goed gepraat door gelovigen en radicalen. In deze roman herken je bepaalde waargebeurde verhalen, waarbij je alleen maar kunt denken: “Hoe kun je dit geloven en jezelf hiertoe zetten?” Maria en Evert zijn hun hele leven zoekende naar een manier om te leven waar zij zich goed bij voelen en vinden hierin elkaar. Maria vertrouwt en gelooft Evert en denkt haar manier van leven als radicaal christenen te hebben gevonden. Zowel in het echte leven als in dit roman zie je vaak dat dit het begin is om te radicaliseren.
Het vermoeden van Zondag aan te bevelen?
Toen ik begon met lezen, had ik niet verwacht het zo snel uit te lezen. Het strenge geloof en waar mensen zich door laten leiden kan ik niet begrijpen. Echter gaat dit zoveel dieper en leert je waar het extreme gedrag van Evert en Maria vandaan komt. Mensen zoeken houvast en bevestiging en kunnen dit in het geloof vinden. Ondanks dat het voor mij altijd onbegrijpelijk blijft, bleef ‘Het vermoeden van Zondag’ mij intrigeren. Als er een deel twee komt over het vervolg van het leven over deze twee mensen, zou ik dat zeker willen lezen.