Het Neurenberger mysterie

Het Neurenberger mysterie is geschreven door oud-journalist André Buurman. Het boek is de combinatie tussen fictie en feiten. Dit wordt ook wel ‘faction’ genoemd hetgeen een combinatie is van ‘fact’ en ‘fiction’.

Faction

Het verhaal is dus gebaseerd op feiten. Helaas niet zulke mooie feiten want het gaat, zoals de cover al verraad, over concentratiekampen en de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor het einde van de WO II werden vele nazi’s geholpen om naar Zuid-Amerika te ontsnappen. Dit is nooit bewezen, en ook niet WIE deze hulp bood. En WAAROM al helemaal niet. Vele van deze nazi’s continueerden hun leven onder een andere identiteit, maar er waren ook voormalige oorlogsmisdadigers die met een andere identiteit terugkeerden naar Duitsland.

Het mysterie van Neurenberger

En dan nu de roman. Volgens het verhaal bestaat er een dossier uit 1493 waarin documenten zijn te vinden, geschreven door de franciscaanse monnik Calixtus, die in het zevende tijdperk van de wereldberoemde Neurenberger Kroniek werden aangetroffen. Dit Neurenberg dossier voorspelt de opkomst en ondergang van duizend jaar wereldrijken van 1500 tot 2500, waaronder die van Hitler-Duitsland. Voorspellingen worden tot in detail beschreven en zijn ook allemaal uitgekomen. Waarom is dit dossier zo belangrijk? Dat blijkt al snel want hierin staan de namen van de ‘hulporganisaties’ betreffende de sneaky aftocht van de nazi’s. Dit dossier is natuurlijk zwaar geheim want onthulling hiervan zou voor veel publiekelijke onrust kunnen zorgen en zelfs een WO III kunnnen aanwakkeren. Tot zover ‘faction’.

Reïncarnaties

En dan nemen we een zwaai in het boek richting ‘spirituele’ fictie. Want David Klein, een hunk van een journalist, die geen vrouwelijke aandacht te kort komt, wordt op een dag wakker in het ziekenhuis. Hij is in elkaar geknuppeld door een bende die zich met drugssmokkel bezighoudt. Of hij nu ligt te hallucineren of niet, is aan de lezer te beslissen. Er staat namelijk een man aan zijn bed, in concentratiekamp kledij, die hem aanspoort op zoek te gaan naar een voormalig kampbeul Dimitri Zubanski en hem te vermoorden. Zubanski is nu reeds 96 jaar is en mag geen natuurlijke dood sterven. Dan zal hij namelijk een reïncarnatie worden en lekker voortleven. Waarom ik? Vraagt David zich af maar al gauw worden na nog een paar ontmoetingen met meer “engelen”, duidelijk dat David zelf een reïncarnatie is van een van de mensen die bij alles is betrokken.

Buchenwald, Berlstedt

David reist af naar Berlstedt, een dorpje dat vlakbij het concentratiekamp Buchenwald ligt. Hij wordt echter al verwacht in het dorpje waar al twintig buitenlanders voor hem op een vreemde wijze zijn omgekomen. David keert ‘terug’ naar Buchenwald waar hij in de tijdzone 1945 terechtkomt en de waarheid héél anders blijkt te zijn dan hij tot nu toe vermoedde.

Gedenkteken Dachau, foto: Pixabay

Modern en (te) snel

Ik zeg het zelden maar dit boek had méér pagina’s mogen bevatten. Al snel zit je namelijk als lezer in een rollercoaster richting het einde. Er zijn geen rustmomenten en er komen zó veel verhalen langs, die niet in je koude kleren gaan zitten, dat dit in mijn ogen te veel van het goede is. Meer rust, verdieping en tijd om dingen even te laten bezinken, zowel voor de hoofdpersonen als voor de lezer, was beter geweest.

Het einde is echter spectaculair en het loopt gelukkig goed af voor David. Het hele verhaal is bijzonder origineel, maar je moet wel open staan voor zaken zoals reïncarnatie en tijdreizen.

Tot slot vind ik het boek, ondanks het zware onderwerp, erg ‘leuk’ en modern geschreven. André Buurman schrijft vlot, modern en heel aansprekend. Dit maakt vooral David een zeer sympathiek en écht mens. Ik moest ook erg lachen om de moderne taal, zoals de opmerking dat hij geen ‘actieve herinnering’ heeft aan een bepaalde gebeurtenis.

Meer boeken over WO II: