Het mooiste boek van het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam is een indrukwekkende machine. Van hersenen tot voetbotjes, van pezen tot zenuwcellen. Alles wat je wilt weten over het menselijk lichaam is te lezen – en vooral: te zien – in dit boek van formaat. Een boek dat je niet van A tot Z leest, maar dat je uitnodigt om erin te bladeren. Want wanneer je er een keer in gaat bladeren, ben je gegarandeerd verkocht. Je blijft lezen en jezelf verwonderen tijdens een informatieve reis door je lichaam. Toegankelijk, informatief, leerzaam, maar vooral ook heel erg mooi!

Het mooiste boek

In het Engelstalige origineel heet dit boek “Anatomicon”, maar de Nederlandse titel is vele malen  toepasselijker! Je komt niet alleen van alles te weten over het menselijk lichaam, het is ook met recht “het mooiste boek” te noemen.  In de inleiding kun je al lezen dat het boek is als een museum dat 24 uur per dag en zeven dagen per week open is. Zowel qua vormgeving als inhoud is dat inderdaad een goede vergelijking. In een museum kun je langs de vitrines dwalen, besluiten om de informatiebordjes wel of niet te lezen, of juist doorlopen naar iets anders wat je aandacht trekt. Zo kun je ook door dit boek dwalen. Of je nu gericht informatie zoekt, of al genietend van de mooie platen door het boek bladert, er is altijd wel een moment waardoor je gefascineerd gaat lezen.

Mooie nostalgische illustraties

Een hoofdrol is duidelijk weggelegd voor de prachtige nostalgische illustraties. Katy  Wiedemann liet zich hierbij inspireren door de illustraties uit ouderwetse anatomieatlas. Ik denk dat het heel goed werkt door juist tekeningen te gebruiken in plaats van foto’s. Je kunt er duidelijker de verschillende onderdelen laten zien, zonder dat het al te plastisch, eng of bloederig gaat worden.

Getallen doen het goed

De teksten van Jennifer Paxton zijn helder, beknopt en begrijpelijk geformuleerd. Wat ook altijd goed werkt, is het noemen van aantallen en getallen. Dat je lichaam uit 206 botten, 100 miljard neuronen en 38 biljoen cellen bestaat, doet het bij kinderen altijd goed. En voor degenen die over een onderwerp nog meer wil weten, verwijst het boek ook nog naar verschillende websites met aanvullende informatie.

‘Het mooiste boek van het menselijk lichaam’ bewijst maar weer eens dat informatieve boeken niet saai hoeven te zijn. Dit “museum in boekvorm” is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 10..

Andere recensies van leerzame boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *