Een fatale rol

Louis A. Detmar vertelt in Een fatale rol over de familie Brouillard, een grote familie met een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de 17de eeuw. Binnen deze familie ontstaat onrust als op een familiereünie als de ruim 80 jaar oude Alfred Brouillard vertelt dat zijn zus Gryt, wiens gezondheid zeer fragiel is, van plan is om haar testament te herroepen. Alfred vertelt dat ze daarbij van plan is om niet haar eigen kinderen, maar de generatie daaronder te benoemen tot erfgenamen. Haar kinderen hebben het immers allemaal goed, en de kleinkinderen kunnen in deze financieel lastige tijden wel een steuntje in de rug gebruiken.



Grote onrust

Deze onthulling heeft grote gevolgen, en er ontstaat dan ook meteen grote onrust op de familiereünie. De kinderen van Gryt zien hun erfenis door hun vingers glippen, net als de familie van de spoorloos verdwenen echtgenoot van Gryt. Temidden van deze onrust zakt dan vervolgens ook nog Alfred in elkaar, na zijn laatste woorden over een in de woning van Gryt aangetroffen rol, waarvan de inhoud onbekend blijft. Alfred overlijdt ter plekke.


Op bezoek bij Gryt

Verschillende familieleden besluiten in de dagen na de reünie om bij Gryt op bezoek te gaan. De één in de hoop Gryt te overtuigen haar testament toch niet te herzien, de ander in de hoop de rol waarover Alfred het had in de woning aan te treffen, om zo alsnog achter de inhoud te komen. Maar dan wordt Gryt dood aangetroffen in haar landhuis. Ze is met grof geweld om het leven gebracht, maar van de dader ontbreekt ieder spoor. Wat is er gebeurd? Zou één van de familieleden hiertoe in staat zijn geweest, in een ultieme poging om te voorkomen dat Gryt haar testament zou kunnen herzien? Is iemand uit geweest op de geheimzinnige rol en diens inhoud? Of is er iets heel anders aan de hand?


Het notariaat

Op de achterzijde van de kaft is te lezen dat auteur Louis A. Detmar 40 jaar werkzaam was in het notariaat, waarvan 33 jaar als notaris, waarbij het afwikkelen van nalatenschappen zijn grote interesse had. Het is dan ook geen verrassing dat dit onderwerp uitgebreid in zijn boeken terugkomt, samen met zijn andere hobby’s voor kunst, geschiedenis en literatuur.

In mijn recensies benoem ik regelmatig dat deze kennis uit de praktijk een waardevolle toevoeging aan een verhaal is, en dat is ook zeker het geval voor Een fatale rol. De liefde voor het notariaat, kunst en geschiedenis spatten van de pagina’s en geeft het boek een hele fijne diepte, zeker in combinatie met de soms zeer verrassende wendingen. 



Een fatale rol voor de liefhebber van het genre


Dat het verhaal vanuit diverse leden uit de familie Brouillard wordt verteld is enerzijds een fijne manier om deze personages en hun rol te leren kennen, maar maakt soms wel een beetje dat het verhaal naar mijn smaak net iets te veel heen en weer springt, waardoor de snelheid dan iets uit het verhaal verdwijnt.

Ook denk ik dat je wel echt een liefhebber van dit soort verhalen moet zijn om het boek echt te kunnen waarderen, al is het anderzijds ook zeker een verfrissend verhaal tussen alle andere spannende misdaadromans die de laatste tijd zijn uitgebracht. Want hoewel ik mijzelf niet zo zeer als liefhebber van dit soort verhalen zag, kan ik mij nu, na het lezen van Een fatale rol, zeker een liefhebber van dit verhaal noemen.

Ben je blij met onze leesbare, enthousiaste en eerlijk kritische recensies? Wij zijn dankbaar voor jouw support om Boekrecensies Blog op deze manier te continueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *