Fluts zoekt zijn kluts

Kerst is altijd een dankbaar thema voor kinderboeken. Lichtjes, versieringen, sneeuw, liefde en gezellig samenzijn. Althans, dat zijn de clichés. Elsbeth de Jager en Ingrid van der Knaap schreven een “net iets anders adventsverhaal” over kaboutertje Fluts bij wie het maar niet lukt om in de juiste stemming te komen. Hij mist zijn gebruikelijke flonker, oftewel: hij is zijn kluts kwijt.

recensie Fluts zoekt zijn kluts

In dit kleurrijke prentenboekje maken we kennis met een aandoenlijk kaboutertje met de naam Fluts.  Al meteen zien we aan de hand van de prachtige illustraties van Ingrid van der Knaap dat er iets met Fluts aan de hand is. Zijn muts is afgezakt, zijn mond slechts een klein streepje en zijn oogjes staan droevig. Uit de tekst die door Elsbeth de Jager op rijm is gezet blijkt al snel dat Fluts niet in zijn hum is. Hij mist iets, maar weet niet goed wat. Alle dingen waar hij normaal gesproken blij van wordt, lijken hun glans te hebben verloren. Het flonkert niet meer. Maar hoe kan hij iets terugvinden waarvan hij niet precies weet wat het is? Gelukkig staan er vrienden klaar om hem te helpen zoeken, maar ondanks hun hulp, lukt het Fluts niet zijn kluts terug te vinden.

Bij elke vondst schudt Fluts zijn hoofd
Dat is niet wat hij mist
“Wat zoek je dan?” roept Billy vertwijfeld
Fluts wou dat hij het wist

Kluts kwijt

In dit boekje maken Elsbeth en Ingrid een bijzonder thema toegankelijk voor kinderen. Wat doe je als je niet lekker in je vel zit? Hoe pas je andermans goede raad toe? Moet je nu juist vasthouden of loslaten? De tekst zit vol met mooie woordspelingen waardoor het nergens zwaar op de hand is. Zo wordt er met tovertroost gestrooid, maakt mol graag (een) nieuwe hoop, loopt ezel graag over een brug wanneer hij iets niet meer weet. Dit soort woordgrapjes maken het ook voor de voorlezer een leuk boek. Zeker ook omdat de boodschap over “niet alles maar willen, en alles maar hoeven” ook voor volwassenen geldt.

Feestdagen

Door de mooie illustraties, de korte hoofdstukjes die gekoppeld zijn aan de dagen in december, de subtiele boodschap en het feit dat er achterin het boekje ook nog een paar mooie kleurplaten zijn opgenomen, maakt dit een ideaal verhaal om van te genieten in aanloop naar de feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *