Oma luchtbuks: vol in de roos

Oma Luchtbuks’ van Barbara Scholten is een erg leuk kinderboek vol humor, een bonte verzameling vreemde snuiters en een spannend avontuur. Met in de hoofdrollen een zonderlinge en schietgrage oma, een mislukte fietsenmaker en een campingbaas die er een potje van maakt. Een heerlijk boek  waarin niemand doorsnee is en de buitenbeentjes het winnen van het gespuis.

Oma luchtbuks

Wie past er op Lina?

De ouders van de negenjarige Lina zijn altijd maar druk, druk, druk en hebben maar weinig tijd voor hun dochter. Wanneer moeder naar het zuiden van Frankrijk vertrekt om daar een belangrijke prijs in ontvangst te nemen en vader voor zaken naar het buitenland moet, zitten ze met een probleem. Wie past er op Lina? Uiteindelijk wordt het meisje ondergebracht bij haar oma Maria. Een oma die ze nog nooit eerder gezien heeft en die er een bijzondere levensstijl op nahoudt en erg goed overweg kan met een luchtbuks. Ze woont op een camping waar nog meer vreemde snuiters onderdak hebben gevonden. Zo is er de onfortuinlijke campingbaas Ekkie, de mislukte fietsenmaker Willem en Ali, wiens grootse wens heeft ooit nog eens de Tour de France te rijden.

Onvermoede helden

Wanneer Lina’s moeder ontvoerd wordt en de politie niet veel lijkt te doen om de zaak op te lossen, komen oma en haar kameraden in actie. In de oude schoolbus van Willem reist het gezelschap af naar Frankrijk om daar de confrontatie aan te gaan met de ontvoerders van Lina’s moeder. En dan blijkt dat Lina net zo onverschrokken is als haar oma en ook prima raad weet met een geweer in haar handen.

Voltreffer

Oma Luchtbuks is een knotsgek en doldwaas avontuur, boordevol humor en de nodige portie avontuur. Scholten weet met een fijne en humoristische schrijfstijl heel doeltreffend een geweldige sfeer neer te zetten. Zo weet ze met een paar woorden meteen een beeld van iemand te schetsen:

“Zijn gezicht lijkt op een druipkaars. Zijn onderste oogleden hangen naar beneden en vormen een patroon met de rimpels in zijn gezicht.”

De beeldende schrijfstijl va Barbara Scholten combineert heel goed met de vele  geweldige illustraties van Els van Egeraat. Samen hebben ze van Oma luchtbuks wat mij betreft een voltreffer gemaakt.

Luchtbuks Ria

Scholten vond de inspiratie voor dit boek bij de 100-jarige Ria van Dijk, alias Luchtbuks Ria. Al jaren is zij een bekend gezicht op de Tilburgse kermis en is ze vermaard vanwege haar prestaties in de schiettent. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Ria het eerste exemplaar van ‘oma luchtbuks’ in ontvangst mocht nemen.

Oma luchtbuks is een boek om in een ruk uit te lezen en blij van te worden. Lang leve de vreemde vogels, de buitenbeentjes en de zonderlinge typetjes! Het leven is al saai genoeg.

Oma luchtbuks is geschikt voor lezers vanaf 8 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *