De zussen van Fjällbacka

Toeval bestaat niet. Na het uitlezen en recenseren van een boek dat zich afspeelt in Fjällbacka, kwam ik bij Xander uitgevers dit boek tegen: ‘De zussen van Fjällbacka’. Omdat het vorige boek zo beviel wilde ik deze natuurlijk ook lezen! Met thema’s als emancipatie, liefde en zelfstandigheid, afspelend in het Zweden van de twintigste eeuw, ben ik al snel enthousiast.

De zussen van Fjällbacka

Dit boek draait vooral om de twee zussen Anna en Cornelia. De twee groeien op in een arm, maar liefdevol, gezin op een Zweedse boerderij. Als ze beiden besluiten om de verpleegstersopleiding te volgen steunt hun vader hun volledig, al kost het ook behoorlijk wat geld om dit voor elkaar te krijgen. In het Zweden van begin twintigste eeuw is het absoluut niet standaard om als vrouw carrière te willen maken. Het doel van vrouwen is trouwen en voor het gezin zorgen, maar daar moeten de zussen absoluut nog niet aan denken.

Liefde

Tot liefde om de hoek komt kijken. Cornelia is altijd al heel duidelijk geweest, tegen de hoop van haar ouders in, dat ze niet wil trouwen of kinderen wil krijgen. Zij wil werken en hoofdzuster worden, het hoogst haalbaar voor vrouwen in die tijd. Anna heeft zich van kinds af aan laten meeslepen door de gedachten over vrouwenrechten van haar grote zus. Maar wat als er liefde bij komt kijken? Kunnen de zusjes dan allebei aan hun ideeën kunnen vasthouden? Of wordt de wens naar een gezin dan toch groter? Gelukkig kunnen Anna en Cornelia altijd rekenen op de steun van hun zus.

Wegzwijmelen

’De zussen van Fjällbacka’ is echt een boek om bij weg te zwijmelen. Een lekker vakantieboek, een weekendboek of een boek als je even wat tijd over hebt. Knappe artsen en lieve mannen visualiseren, terwijl sterke vrouwen het verschil proberen te maken. Daar maak je mij altijd wel blij mee. Wat ik prettig vind is dat het feminisme niet, zoals ik veel andere boeken’ teveel wordt uitgemolken. In dit boek had het zelfs nog iets meer aanwezig mogen zijn van mij. Zo’n sterke vrouwen, in een tijd toen dat nog niet de norm was, vind ik inspirerend. Leuk is dan ook om te weten dat auteur Åsa Hellberg dit boek heeft gebaseerd op de vrouwen uit haar eigen familie.

Fjällbacka serie

Nog leuker vind ik dat ‘ De zussen van Fjällbacka’ het eerste deel uit een serie gaat zijn. Dit boek is pas een paar weken oud, dus ik verwacht dat het tweede deel wel even op zich laat wachten. Maar ik kijk er nu al naar uit.

Als ik dan toch een kritische noot mag brengen op deze roman, vind ik hem soms een beetje langdradig. Het is dan ook geen snel boek om te lezen. Het is echt een boek om goed voor te gaan zitten en je echt onder te dompelen in de tijd en locatie van het verhaal. Want dat weet de auteur wel goed over te brengen.