De vrouw die zweeg

‘De vrouw die zweeg’ is geschreven door Thomas van Slobbe en uitgegeven door Noordboek. Het is een roman over ‘het verdwijnen van natuurervaringen’.

Natuurbeleving – natuurervaringen

De titel van het boek sprak mij in eerste instantie meteen aan. Ik dacht aan de prachtige roman ‘Aurora’ en vond de titel sowieso al sterk. De subtitel zei mij echter niet zo veel. Met ‘Over het verdwijnen van natuurervaringen’ kun je alle kanten op. Echter, van uitgeverij Noordboek had ik al eerder ‘Waar het is’ en ‘Het innige landschap’ van Marcel van Ool gelezen en begreep dat deze roman in de lijn van deze twee boeken zou liggen.

Het verdwijnen van natuurervaringen leek me in ieder geval een goed en actueel thema en dus begon ik met veel plezier aan dit boek.

Het verhaal

In het verhaal komt Mo Derrigter, leraar aan een basisschool, er op een dag achter dat er een grote camera-paal ‘een watchtower’ voor zijn huis is geplaatst. De camera’s zijn gericht op het huis van zijn buurvrouw Lena. Lena is namelijk, na een verhitte bijeenkomst over de opvang van asielzoekers in hun dorp, gaan zwijgen en na een paar dagen meenden buurtgenoten dat dit merkwaardige gedrag misschien voorkwam uit een bedreiging aan Lena.

Er vinden allerlei gesprekken (monologen) plaats van de politie met Lena, er worden mensen op de zaak gezet en er komen journalisten langs, maar Lena blijft zwijgen in alle talen.

Na verloop van tijd trekt de absolute rust die Lena uitstraalt en het 100% offline zijn, ook mensen aan die zich er eigenlijk wel prettig bij voelen en het duurt dan ook niet lang voor er een soort van beweging ontstaat waarbij mensen van heinde en verre naar het huis van Lena komen, om hier samen te zijn.

Echter, een tegenbeweging komt ook op gang. Akelige samenzweringstheorieën en bedreigingen van mensen die het zwijgen van Lena, en de cultus-status die het heeft gekregen, niet accepteren en Lena nu daadwerkelijk bedreigen.

Mo grijpt in en neemt Lena in bescherming door haar stiekem naar een veilige plek te brengen.

Anno 2024

Het verhaal is zeer actueel nu blijkt dat sommige landen, zoals Australië, kinderen tegen zichzelf in bescherming nemen door mobieltje te verbieden beneden een bepaalde leeftijd. Maar volwassen mensen kun je natuurlijk niets verbieden en de Internet-, en Social Media-verslaving, het continue online zijn, is een eigen keuze. Dat we hierbij allemaal het normale leven om ons heen stukje bij beetje meer verliezen, is ook al gebleken uit vele studies. In het bijzonder natuurbelevingen.

Dit leidt tot ‘The extinction of experience’. Een reeks ervaringen, die tot voor kort als vanzelfsprekend bij ons leven hoorde, dreigt uit te sterven.

Mooie sfeer

In het boekje is er een sfeer waarbij je als lezer ook langzaam steeds rustiger en stiller wordt en ineens dat ene vogeltje in je tuin observeert, zonder de dwingende behoefte te hebben om deze onmiddellijk te fotograferen en delen met anderen. Daarnaast is de stilte enorm aangenaam en het niet meer hoeven mee te doen aan de continue stroom van nieuws, fake-nieuws, meningen en oordelen.

Iedereen heeft honger. Iedereen grijpt onmiddellijk naar de telefoon, naar de laatste nieuwtjes, meningen en roddels. Daar doet Lena dus niet meer aan mee.

De vrouw die zweeg – aanrader

De schrijfstijl van Thomas van Slobbe is kort en krachtig. Af en toe lijkt het bijna staccato, maar het went snel. Hij weet in weinig woorden toch een goed en zeer compleet verhaal te vertellen en vooral de sfeer goed over te brengen.

Ik vind het verhaal heel origineel, het zet je absoluut aan het denken. Eén dag compleet offline zijn, lijkt me voor mij zelf al een goede stap in de richting. En van de natuur-genieten doe ik al heel graag, maar zal nóg beter voelen zonder mobieltje op zak.

Ik raad dit boekje aan iedereen aan die van maatschappijkritische boeken houden die niet belerend zijn, maar goed geschreven en plezierig om te lezen.

Enige kritische punt: een mooie, natuur-minded cover had mij nog meer aangesproken…

Zoals dit boek bijvoorbeeld: