De terugkeer van de tovenares

Het boek ‘De terugkeer van de tovenares’ is het tweede deel uit de serie ‘Het verborgen land’ van Chris Colfer. Net als het eerste deel (De strijd om de magische wens) speelt het verhaal zich af in een andere dimensie. Het verborgen land wordt bevolkt door sprookjesfiguren. Je zou denken dat die er nog ‘lang en gelukkig’ leven, maar helaas is een tovenares eropuit om de wereld en haar inwoners te vernietigen. Stof genoeg voor een vuistdik boek boordevol spanning, avontuur, humor en verrassende wendingen.

recensie Het verborgen Land deel 2: De terugkeer van de tovenares

De tovenares

De tweeling Alexandra en Koen denken nog vaak terug aan hun eerste avontuur in het verborgen land en proberen het dagelijks leven weer op te pakken. Maar dan wordt hun moeder ontvoerd en raken broer en zus opnieuw betrokken bij een spannend avontuur in sprookjesland. Want de tovenares Ezmia zint op wraak en dreigt de hele wereld te vernietigen en het lijkt onmogelijk om haar te stoppen. Er is maar één mogelijkheid om de tovenares tegen te houden, maar daarvoor moeten ze op zoek naar de meest dierbare bezittingen van de zeven meest gehate mensen uit het land.

Oude bekenden

De meeste personages in dit verhaal zijn bekende sprookjesfiguren als koningen en koninginnen, prinsessen, elfjes en feeën. Zo maken Roodkapje, Doornroosje, Assepoester, maar ook Repelsteeltje en Moeder de Gans in dit boek hun opwachting. Chris Colfer geeft in deze personages een nieuw gezicht. Want hoe is het hen vergaan nadat het aloude sprookje ophield? Wat gebeurde er na het “en ze leefden nog lang en gelukkig”?

Nieuwe gezichten

In de serie over het verborgen land krijgen de sprookjesfiguren niet alleen een nieuwe toekomst, maar ook een verleden. Daarmee krijgen de personages zowel positieve alsook negatieve karaktertrekken. Daarnaast krijgen we een beter beeld van de slechteriken en schurken als Colfer de lezer laat zien hoe het de stiefmoeder en -zussen van Assepoester is vergaan en ook wat er van Repelsteeltje geworden is. We leren wat er voorafging en wat ervoor gezorgd heeft dat ze uiteindelijk zo slecht werden. Juist ook bij de intens gemene tovenares Ezmia blijkt de oorzaak van haar wrede gedrag in het verleden te liggen.

Avontuurlijk

‘De terugkeer van de tovenares’ is in de allereerste plaats een heerlijk avonturenverhaal waarin de avonturen elkaar in rap tempo opvolgen. Net wanneer je denkt dat het allemaal wat veel van het goede is, weet Colfer je te verrassen door verrassende verbanden te leggen en situaties een onverwachte wending te geven. Met name op het eind blijkt dat er een belangrijke levensles uit het verhaal te halen valt. Want compassie hebben voor een ander blijkt een waardevolle karaktereigenschap te zijn die zelfs bekende sprookjesfiguren niet altijd hebben.

Voor de echte liefhebber

‘De terugkeer van de tovenares’ en de andere boeken uit de serie over het verborgen land zijn zeer geschikt voor liefhebbers van avonturenverhalen die doorspekt zijn met een flinke portie magie en een snufje humor. Met name voor echte veel-lezers die de meeste sprookjesfiguren herkennen en ook niet opzien tegen de meer dan vijfhonderd bladzijdes.

Meer over Het Verborgen Land: