De boomgrens

Ben Rawlence, auteur en voorheen onderzoeker voor Human Rights Watch, neemt je in zijn nieuwste boek ‘De Boomgrens’ mee op zijn reis langs de noordelijke sneeuwbossen, waar de effecten van de klimaatverandering pijnlijk zichtbaar en tastbaar worden.

Rawlence reist langs deze noordelijke boomgrens, die loopt van Noorwegen naar Siberië en van Alaska tot Groenland, en ontmoet daar bewoners en wetenschappers die vertellen over wat de klimaatverandering voor impact heeft op de bossen en daarmee op de mensen en dieren die in deze regio’s wonen.

De boomgrens: een zeer krachtige boodschap

Deze combinatie van reisverhalen, wetenschap en journalistiek maakt de boodschap die Rawlence aan de lezer wil overdragen zeer krachtig. Elk hoofdstuk, inclusief de proloog, begint met een prachtige tekening van de boom die in dat hoofdstuk een centrale rol speelt. Onder meer de Taxus, de Balsempopulier en de Grove Den komen zo voorbij. Ieder hoofdstuk kent een uitgebreide introductie van haar hoofdrolspeler, waarin Rawlence’s liefde en passie voor de natuur en de bomen je niet kan ontgaan. Hij maakt bovendien aan de lezer goed duidelijk hoe waardevol deze bomen stuk voor stuk zijn, door uitgebreid te vertellen over de rol die ze spelen in het ecosysteem en uit te leggen wat de gevolgen zijn van het feit dat ze worden bedreigd door de verandering van het klimaat.

De gevolgen

Door de gesprekken die Rawlence met de lokale bevolking voert wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de gevolgen van de klimaatverandering daar nu al zijn en hoe groot de impact op het leven in deze gebieden daarmee is. Dieren die decennialang een voedselbron voor de bevolking waren, trekken weg uit de regio, waardoor er naar nieuwe voedsel- en inkomstenbronnen moet worden gezocht. Rivieren en meren die door de opwarming van de aarde ‘s winters niet meer (volledig) bevriezen, zorgen ervoor dat de routes die talloze jaren werden gebruikt aangepast moeten worden, nu het oversteken van het water niet meer (op een veilige manier) mogelijk is. Boomsoorten die in deze regio’s goed vertegenwoordigd waren, worden nu verdreven door andere soorten. En deze gevolgen zijn nog maar het begin…


Tot slot – de boomgrens:

Rawlence sluit zijn boek af met een Glossarium van Bomen, waarin de hoofdrolspelers van zijn boek nog een keer stuk voor stuk voorbij komen, met nog meer prachtige tekeningen en uitleg over wie zij zijn en welke belangrijke rol zij in ons ecosysteem spelen.

De Boomgrens is een indrukwekkende eye-opener die de lezer met andere ogen naar de natuur en de klimaatverandering doet kijken, nu dit boek de gevolgen ervan zó tastbaar maakt. Daarnaast is het ook een zeer informatief boek dat inzicht geeft in het belang van bomen en hun rol in ons ecosysteem. De prachtige illustraties maken het boek bovendien helemaal af.

Van ‘De boomgrens’ hebben we ook de recensie van Selina:

En nog meer boeken over bomen: