Geloof in een bijbel vol koekjes

‘Koekjesbijbel’ Rutger van den Broek is hemels!

Wanneer het nieuwe seizoen van heel Holland bakt weer begint, voel ik onrust in mij opkomen. Het kijken naar al die heerlijke taarten, koekjes en andere baksels zorgen er niet alleen voor dat mijn maag van zich laat horen. Ook mijn bijna onbedwingbare drang, om de keuken om te toveren tot een walhalla van bakgeuren en lekkernijen, steekt de kop weer op. Gelukkig zorgt mijn poetsdwang ervoor dat ik niet dagelijks in de keuken te vinden ben. Want hoe leuk “zelfgebakken taart, home made koekjes en huisgemaakte cake” ook klinkt, de keuken is altijd een puinhoop na afloop.

Zodra je het meel afweegt, ontstaat er altijd een stofwolk aan meel waardoor het hele aanrecht wit uitslaat. De boter is bij mij nooit op kamertemperatuur waardoor ik altijd klontjes in mijn deeg heb. En laten we vooral niet beginnen over de afwas die je aankijkt terwijl je aan het genieten bent van die heerlijke bakgeur uit de oven. Nee, waarom al die moeite doen terwijl je in de winkel kant-en-klare taart en koekjes kunt kopen?

Nou gewoon, omdat het leuk is. Niets meer en niets minder. O, ja het heeft ook iets magisch. Door het samenvoegen van de juiste combinatie van losse ingrediënten, ontstaat er uiteindelijk een eetbaar resultaat. Welke er ook nog eens mooi uitziet en heerlijk ruikt. Net als bij een tovertruc: je kijkt ernaar en ineens verandertd het zonder dat je precies weet wat er gebeurd.

De laatste jaren haal ik veel inspiratie van internet, maar een aantal bak- en kookboeken zijn bij mij favoriet. Zo ook de ‘koekjesbijbel’ van Rutger van de Broek. In 2013 won hij Heel Holland bakt en hij heeft sindsdien verschillende kookboeken geschreven.

Zoals we van de bijbel kookboekenreeks gewend zijn, is ook deze ‘koekjesbijbel’ praktisch in gebruik. Mocht de dikte van dit deze ‘koekjesbijbel’ je afschrikken? Geen probleem, op pagina tien verteld Rutger je hoe je dit boek moet gebruiken. Hij begint met basisinformatie die je nodig hebt voor het bakken van alle soorten koekjes. Hierbij legt hij de verschillende ingrediënten en technieken uit aan de hand van stap voor stapfoto’s. Ook geeft hij tips voor nog knapperige koekjes en je krijgt informatie over te gebruiken keukengerei. Natuurlijk heb ik dit deel eerst overgeslagen en ben ik direct aan het bakken gegaan. Met een heerlijk koekje bij de thee heb ik alsnog dit eerste deel van het boek doorgenomen. Zeker een aanrader!

De eerste recepten in het boek zijn basisrecepten. Onder andere om vullingen te maken maar ook glazuur en botercrème. Vervolgens staan er in dit boek ruim 170 koekjes recepten. De meeste koekjes zijn “oude bekenden” maar ook minder bekende koekjesrecepten staan duidelijk uitgewerkt en beschreven in de koekjesbijbel. Het recept van ‘digestives’ koekjes is bij mij favoriet. Voorheen kocht ik hier rollen van bij de supermarkt, nu maak ik ze zelf. Maar wie weet ontdek ik binnenkort een nieuw favoriet koekje, want ik heb nog lang niet alle 170 recepten uitgeprobeerd!

Wat is jou favoriete koekje bij de thee?

Heb je al een keer geprobeerd deze zelf te maken?

Met hulp van de koekjesbijbel gaat het je vast en zeker lukken.

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *