‘De aard van het paard’ is het waard

De meeste paardenmensen kopen graag boeken over paarden. Het is tenslotte altijd goed om veel te weten over het paard als het je grote hobby of passie is. Van gezondheid, sport, de voeding, visies en natuurlijk om te genieten van mooie verhalen.

De aard van het paard

Als nu één boek veel indruk op mij heeft gemaakt, dan is het wel ‘De aard van het paard’. En dan niet alleen vanwege de spitsvondige titel, maar vooral vanwege de inhoud.

Wetenschappelijk onderbouwd


Het boek heeft weinig toeters en bellen. Weinig foto’s, een erg strakke lay-out en vooral véél tekst met kleine letters.  Het leest als een wetenschappelijk onderzoek, onderbouwd met noten en opmerkingen.  Dat klopt dan ook. Het gaat om een wetenschappelijke studie en het is geen boek voor vermaak en gezelligheid.


Niet voor iedereen even aantrekkelijk, maar wel razend interessant want zoals in het eerste hoofdstuk al wordt gezegd: er wordt nauwelijks (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar het paard en zijn gedrag. Het zijn tenslotte huisdieren en daarover er is al een ‘overload’ aan informatie, meningen en visies. Wetenschappers ontdekken liever iets ‘nieuws’. Paarden staan zelden boven aan hun wensenlijstje.

Eenvoudige vragen maar moeilijk te beantwoorden

Vele vragen komen aan bod, waar wij vaak wel antwoorden op hebben maar die zelden zijn bewezen. Hoe intelligent zijn paarden? Kunnen paarden eigenlijk wel goed zien? Hoe ontstaat een succesvol renpaard? Waarom zijn hengsten agressief?

De schrijver (een wetenschappelijke journalist) Budiansky ontrafelt het mysterie: de (ware) aard van het paard. Als lezer leer je over de oorsprong van het paard, evolutie, domesticatie, intelligentie, taal, beweging, het gedrag en het fokken van paarden.

Lézen en leren

Als paardenliefhebber heb je veel aan dit boek. Het is een goed boek om er af en toe een hoofdstuk uit te lezen. Je leert jouw paard beter begrijpen en het gaat hier dus niet om een visie of mening van een paardenliefhebber, maar om bewezen feiten. Zo vond ik zelf het hoofdstuk over de agressiviteit van hengsten heel interessant. Hoe lief en gemakkelijk een hengst ook kan zijn, zijn gedrag komt voort uit instincten en het is gewoon zijn ‘aard’ om in bepaalde situaties agressief te zijn.

Kerstcadeautje?

‘De Aard Van Het Paard’ (1e druk) is een boek van Stephen Budiansky uitgegeven bij Het Spectrum. Zover ik weet is er nooit een tweede druk gekomen.  Het boek is niet gemakkelijk om te vinden, maar bij Bol.com en andere webwinkels wordt het boek met enige regelmaat tweedehands aangeboden.

Een dikke aanrader en een origineel cadeau voor een paardenliefhebber in jouw omgeving.

De aard van het paard’, is het, óók tweedehands, waard!

Meer interessante boeken over dieren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *