College Tour Margaret Atwood

Met veel plezier keek ik gisterenavond naar College Tour. De Canadese schrijfster Margaret Atwood was dit keer te gast bij Twan Huys en een zaal vol studenten. Dat ik een grote fan ben van Atwood zal velen van jullie niet zijn ontgaan. De uitzending van College tour bevestigde maar weer: Margaret is een schrijfster van wereldniveau en neemt geen blad voor haar mond als het gaat over politiek, maatschappelijke ontwikkelingen en feminisme.

College Tour

College Tour is een programma van KRO-NCRV, gepresenteerd door Twan Huys, waarin bekenden worden uitgenodigd om vragen van studenten te beantwoorden. Het gaat vooral om mensen die een naam hebben gekregen binnen hun eigen vakgebied. Of dit nu schrijvers, politici of artsen zijn, deze mensen hebben vaak een boodschap over te brengen. Ze zijn bovendien een grote inspiratiebron voor de studenten in de zaal. Studenten krijgen de kans om vragen te stellen. Zij zijn vaak bloednerveus om ineens vol in beeld te staan en een vraag te stellen aan hun inspiratiebron, maar de vragen zijn altijd goed en helder.

Een duik in het archief levert een veelzijdig aanbod op van namen zoals: Bill Gates, Ed Sheeran, Jane Goodall, André van Duin, Rico Verhoeven, Bénédicte Ficq, Svetlana Tichanovskaja en vele anderen. Als we ons tot schrijvers beperken kunnen we afleveringen terugzien met: Connie Palmen, Geert Mak, Jan Terlouw, Louis Theroux, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der heijden, Karin Slaugther en Margaret Atwood.

Uitzending gemist? Kijk naar NPOstart.nl

Margaret Atwood legt uit

Inmiddels is Atwood 81 jaar oud en heeft zij onlangs haar man verloren die aan dementie leed. Zij vertelt hierover en is emotioneel wanneer haar man in een filmfragment voorbij komt. Twan Huys vraagt haar hoe zij tegenover euthanasie staat. Zij reageert hierop door te vertellen dat het in haar omgeving veel mensen een innerlijke rust heeft bezorgd door te weten dat zij niet onnodig hoeven te lijden en zij zelf kunnen beslissen wanneer het lijden te zwaar wordt. De angst voor een pijnlijke en langzame dood heeft iedereen… Een kanttekening maakt zij wel bij het feit dat er vele voetangels en klemmen zijn bij de euthanasiewet. Het moet vaststaan dat euthanasie niet zo maar een bevlieging is of het vervolg van een ‘bad day’. Dit is, in mijn ogen, typerend voor Margaret Atwood, ze heeft een scherpe kijk op dingen die spelen in de samenleving maar kijkt vaak vanuit verschillende oogpunten naar de zaak in kwestie.

Schrijverstips

Los van haar politieke mening over Reagan, Trump en het feit dat Nederland maar liefst 18 politieke partijen heeft, is het voor de studenten in de zaal interessanter als het gaat over haar boeken en over tips die zij voor schrijvers in spé heeft.

Ze vertelt dat ze altijd al schrijfster heeft willen worden en hier dan ook 100% voor ging. Op een vraag uit de zaal of ze kritiek op haar boeken vervelend vind, antwoordt zij uitgebreid dat ieder boek zijn eigen publiek heeft. Het kan nooit zijn dat iedereen het een goed boek vind. Het is aan de uitgeverijen om het juiste publiek te benaderen. Met kritiek moet je leren leven want zodra je iets in het openbaar publiceert zal er altijd kritiek zijn.

Een mooi voorbeeld:

Margaret haalt een mooi voorbeeld als advies aan, door het boek ‘The Pelgrim’s Progress’ te noemen die John Bunyan schreef. Hierin praat hij met het boek zelf. Hij zegt dat hij het succes wenst omdat het nu de wijde wereld in gaat. Het boek is echter niet blij en zegt dat ie dat niet wil. Het boek is bang is dat mensen het niet goed zullen vinden. De schrijver en het boek komen beiden tot de conclusie dat dit ook zeker zo zal zijn. Sommige lezers zullen het geen goed boek vinden, anders zullen het echter geweldig vinden!

Een ambitieuze schrijver zal dus over de angst heen moeten stappen dat het publiek wellicht het boek niet mooi zal vinden. Het grote voordeel is echter dat het publiek het boek pas leest als het helemaal af is. Als je een opera-zangeres bent, luisteren mensen naar je zang en kun je ter plekke fouten maken. Een schrijver heeft het grote voordeel dat het publiek het boek past leest als alle fouten eruit zijn en er flink aan is gewerkt. Daarna is het dus aan de uitgever om de promotie op te pakken en het juiste publiek aan te sporen het boek te lezen.

Een interessant opmerking vond ik ook:

Er is altijd een tijdsvacuüm tussen het schrijven van een boek en het lezen van een boek. Een schrijver schrijft in zijn of haar NU, een lezer leest het boek een paar maanden later, misschien wel een paar jaar later of zelfs een eeuw later. Opvallend is bijvoorbeeld haar beroemde boek The Handmaid’s Tale dat al in 1985 uitkwam en mede door de tv-serie actueler lijkt dan ooit. De Amerikaanse verkiezingen waardoor Ronald Reagan president van Amerika werd (1981 – 1989), was voor haar de inspiratie om dit boek te schrijven. Reagan startte een campagne waarin alle verworvenheden van vrouwen uit de jaren zeventig dreigde teruggeschroefd te worden.

Maar het verhaal past ook helemaal in deze tijd waarin het gevaar van polarisatie tussen links en rechts verlammend werkt. Ook hamert zij in vele interviews op het feit dat er NIETS uit het verhaal van ‘The Handmaid’s Tale’ is verzonnen. Alles is al ooit een keer gebeurd in het verleden, iedere gruwelijkheid hebben we als mens al een keer meegemaakt in andere culturen en tijden.

College Tour terugzien

Iedere kijker zal een ander element uit een televisieprogramma halen dat hem of haar aanspreekt. Ik vond deze aflevering van College Tour helder en goed. Margaret Atwood praat langzaam maar ze brengt de boodschap duidelijk over. Ze heeft echter weinig mimiek waardoor je soms haar sarcasme niet meteen opmerkt. Dit brengt de interviewer wel eens in verwarring. Toch kan er af en toe wel een lachje van af en heeft ze haar eigen subtiele humor, welke net als in haar boeken vaak zwartgallig is. Deze aflevering van College Tour bevatte drie dingen die interessant zijn voor de kijker: Margarets persoonlijke leven ( haar jeugd en de dood van haar man), haar visie op de mens, maatschappij en de toekomst en tips aan de studenten die zelf schrijvers willen worden.

Wil je haar visie op religie en de toekomst nog meer in detail horen, dan verwijs ik je graag naar Youtube interviews.

Of haar top vijf schrijverstips? Zie onder:

Nóg meer over Atwood op Boekrecensiesblog: