‘Bram en het droomengeltje’ bestseller of niet?
Lucinda Riley kennen we van de succesvolle boekenreeks ‘De Zeven Zussen’. Onlangs verscheen haar eerste kinderboek ‘Bram en het droomengeltje‘ dat ze samen met haar zoon Harry Whittaker schreef. Het boek is geïllustreerd door: Marie Voigt.
Gastrecensente Renate Cazemier vind dat het boek mooi geïllustreerd is, maar ze heeft ook wat kritiek. Het boek is door het spirituele karakter en de hoeveelheid tekst niet altijd even toegankelijk voor jonge kinderen. Het predicaat ‘nummer 1 bestseller’ is wat haar betreft misschien wat voorbarig.
We verwijzen graag even naar de blog van Noortje de Kok over BN’ers en kinderboeken: ‘Gevraagd. Gedrukt. Gevroten.’ waarin zij dieper in gaat op de discussie over het feit dat reeds bekende artiesten kinderboeken ‘eventjes‘ schrijven zonder dat zij ‘echte’ ‘kinderboeken-schrijvers’ zijn.
Recensie van Renate over ‘Bram en het droomengeltje‘
Hoera! Bram en zijn ouders verhuizen naar het platteland. Alhoewel, hoera? Het leek zo leuk maar als Bram de eerste nacht op bed ligt en een vreemd geluid hoort, wil hij terug naar de stad. Hij denkt dat er monsters zijn, maar zijn moeder zegt dat deze niet bestaan. Dan is Lot er, Lot is een droomengeltje. Zij helpt mensen bij hun dromen en als ze naar of vervelend zijn dan zorgt zij ervoor dat ze weg gaan.
Als je ooit bent verhuisd met kinderen of misschien wel gaat verhuizen dan kom je herkenbare dingen tegen. Ook kinderen zullen dit tijdens het voorlezen herkennen.
Niet echt toegankelijk
Bij het voorlezen van dit boek aan mijn kinderen (respectievelijk 8,6 en 4 jaar oud) maakte het engeltje Lot weinig indruk, de uilen waren het leukst. Met het verhaal van Lot krijgt het boek een soort van spirituele wending. Als dit je ding is of je interesse heeft dan is dit zeker een geschikt boek voor jou. Persoonlijk raakte ik er wat van in de war en dacht ik waar gaat dit nou ineens over?
Door de duidelijke, simpele illustraties van Marie Voigt krijg je door de kaft de indruk van een prentenboek. In vergelijking met een prentenboek, is over de hoeveelheid tekst en het taalgebruik wel wat te zeggen. Het is veel en had zeker eenvoudiger gemogen. Voor kleinere kinderen zijn betere en toegankelijkere boeken te krijgen als het gaat om verhuizen zoals; Bobbi gaat verhuizen, Een huis vol dozen of Mees Kees gaat verhuizen.
De sticker, nummer 1 bestseller, lijkt een makkelijke marketingstunt na ‘De Zeven Zussen’ reeks voor volwassenen en had van mij van de kaft gemogen.
‘Bram en het droomengeltje’ is de eerste in de reeks van beschermengeltjes. In 2021 en 2022 komen de andere drie engeltjes (over kerst, vriendschap en speur) uit.