Blauwdruk voor vrijheid

‘Blauwdruk voor vrijheid’ is een non-fictie boek, geschreven door Adam van Santen. De subtitel is: ‘Jouw pad naar financiële onafhankelijkheid’. En daarover duikt het boek dan ook de diepte in.

Blauwdruk voor financiële vrijheid

Adam van Santen opent het boek met een disclaimer. Dat is zeldzaam, maar in dit geval een verstandige zaak. Hij geeft namelijk héél veel tips om rijk(er) en dat is niet altijd risicoloos. Als het je als lezer nu niet lukt om het grote succes van financiële onafhankelijkheid te halen, dan kun je het hem niet verwijten. Zijn adviezen zijn goed doordacht en uitgewerkt, maar externe factoren zijn nooit uit te wissen of te voorspellen.

Het is altijd raadzaam om professioneel financieel advies in te winnen voordat je beslissingen neemt over jouw financiën. Dit boek is geen vervanging voor professioneel advies en is alleen bedoeld als aanvullende informatie.

Daarna volgt een voorwoord waarin Adam van Santen uitlegt wat zijn motieven waren om dit boek te schrijven. Financieel onafhankelijk zijn, niet meer ‘te hoeven werken’ klinkt voor velen als een droom. Van Santen benadrukt dat dit mogelijk is en niet alleen is weggelegd voor mensen met zeer hoge salarissen.

Interessant:

Tijdens mijn zoektocht kwam ik ook veel gelijkgestemden tegen, mensen zoals jij en ik, die dezelfde ambitie hebben of zelfs al hebben bereikt, namelijk financieel onafhankelijk zijn van anderen. Van hen leerde ik dat in de motivatie voor het bereiken hiervan niet geld de belangrijkste factoor is maar tijd. Tijd is immers eindig en je kan er niet meer van kopen of krijgen. Het belangrijkste doel in je leven moet dus zijn om de tijd die je hebt zo goed mogelijk te besteden.

Mister Money Mustache

Bij deze alinea van het voorwoord, en eigenlijk bij het hele boek, dacht ik meteen aan Mister Money Mustache. Dit is een Amerikaanse blogger die al lange tijd geleden is opgehouden met werken door niet alleen slimme beleggingen maar vooral ook door verstandig met zijn geld om te gaan. In zijn blog schrijft hij hierover en geeft vele tips. Deze zijn echter 100% gefocust op de Amerikaanse samenleving die er toch echt een stuk anders uit ziet dan die van ons.

Ik volg hem al jaren en vroeg aan Adam van Santen of hij hem kende. Uiteraard was het antwoord. En meer dan dat zelfs. ‘Blauwdruk voor vrijheid’ is min of meer een Mister Money Mustache-concept alleen dan op de Nederlandse situatie gericht!

De vette snor ontbreekt gelukkig wel bij Adam van Santen, maar voor de rest zou ik bijna hem adviseren: begin ook een blog. Naast dit uitstekende boek dus!

Financieel onafhankelijk zijn

Het boek bevat de volgende hoofdstukken:

 • Wat is financiële onafhankelijkheid?
 • Doelen
 • Bezittingen
 • Diversificatie
 • Het voor jouw ideale portfolio
 • Pensioen
 • Inkomen maximaliseren
 • Uitgaven minimaliseren
 • Spaarmethodieken
 • Budgetteren
 • Vastgoed en eigen woning
 • Belasting
 • Inflatie en sparen
 • Eerder stoppen met werken
 • Wanneer bereik ik mijn doel?
 • Het moeilijkste gedeelte van de weg naar financiële onafhankelijkheid
 • De opname fase

Minimaliseren van uitgaven

Als beleggen of risico’s nemen niet past bij jouw karakter, kun je altijd nog jouw uitgaven minimaliseren. Dit hoofdstuk sprak mij persoonlijk het meeste aan. De tips van Adam van Santen zijn bruikbaar en realistisch. Vaste lasten verlagen door abonnementen op te zeggen is vrij logisch toch gebeurd het zelden en zijn leveranciers juist vooral gericht om jou abonnementen aan te praten. Van sportschool, groenten-pakketten tot en met streaming-diensten. Tel ze bij elkaar op en het is al gauw een behoorlijk bedrag per jaar.

Daarnaast zijn er hoofdstukken zoals verduurzamen, consuminderen en efficiënter omgaan met je geld.

In de huidige maatschappij is men sterk gericht op imago: het beeld dat zij naar anderen uitdragen e dat anderen van hen hebben. Status is een groot onderdeel van imago en wordt met name ontleend aan materiële bezittingen.

Het probleem met dit aspect van imago is niet zo zeer dat je deze luxeproducten niet kan of moet kopen, maar dat het een eindeloos spel is zonder einde…..

Op het moment dat je deze constante behoefte naar ‘meer hebben’ los kan laten, werkt dit zeer bevrijend.

Aanrader!

Het boek eindigt met een enorm lijst aan websites die als bronnen voor dit boek zijn gebruikt maar waar je gerust ook zelf een kunt gaan kijken. Adam van Santen heeft met dit boek een overzichtelijk en vooral realistisch boek voor iedereen geschreven. ‘Ophouden met werken’ zal niet een doel voor iedereen zijn, maar financieel onafhankelijk(er) zijn en verstandig(er) omgaan met je geld is een goede zaak!

Bedankt Adam, en doe van mij de groeten aan Mister Money Mustache. Jeah!

Meer boeken zoals deze:

One Response to “Blauwdruk voor vrijheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *