De laatste Sonck

‘De laatste Sonck’ is een historische roman, geschreven door de Nederlandse auteur Marcel van Stigt. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen; dit maakt het boek heel bijzonder en zo onvoorstelbaar! Een lesje normen en waarden uit de 18e eeuw!

Een regentenfamilie en het zwarte schaap

Meynard Albert Sonck de Vries (1702-1737) is het zwarte schaap van de vooraanstaande Hoornse regentenfamilie Sonck waarvan hij deel uitmaakt. Van jongs af aan is hij al behoorlijk ‘vrouwelijk’ te noemen terwijl het toch echt de bedoeling is dat hij voor nageslacht zorgt. Hij heeft de adelijke naam van de familie van zijn moeder gekregen om dit voort te zetten. Maar dat is een probleempje omdat Meynard er al vroeg achterkomt dat hij van de ‘herenliefde’ houdt.

Studenten & feestbeest

Zodra hij gaat studeren breekt hij los. Hij leert via via allemaal jongens kennen die hun diensten verlenen aan rijke mannen. Meynard heeft geld zat en daardoor kan hij zich een buitensporig leven permitteren en hij feest er dan ook lekker op los.

Dit houdt hij vrij lang vol tot op een dag zijn hart wordt gebroken als hij echt verliefd is geworden op een jongeman die hem echter uitsluitend ‘bedient’ vanwege het geld. Hij pakt zijn biezen en rijdt naar een buitenverblijf van de familie dat leeg staat en in verval is.

Daar leeft hij een tijdje iets rustiger en heeft een baan die zijn familie voor hem geregeld heeft. Als hij ruzie krijgt met een buurman vanwege een stuk land, verzint hij een aanslag op de buurman, die wordt uitgevoerd door zijn tuinman. De tuinman is echter niet zo ‘n snuggere jongen en verkondigd zijn naam op het moment van de aanval.

Meynard wordt veroordeeld en beland in de gevangenis

Sodomie was tot de tweede helft van de 20ste eeuw een aanduiding van homoseksualiteit en in uitgebreide zin bepaalde seksuele handelingen waaronder anale geslachtsgemeenschap, bestialiteit en orale seks. (Wikipedia)

Sodomie

Tegelijkertijd spelen er een paar gebeurtenissen die het tij doen keren wat betreft maatschappelijke ‘tolerantie’. De heren die aan sodomie doen, krijgen de schuld van God’s toorn en een heksenjacht volgt. Hierbij wordt meerdere malen de naam van Meynard genoemd en de beschuldiging van sodomie komt er dan ook nog eens bij. Geen goede zaak voor Meynard.

Uiteindelijk krijgt hij levenslang en wordt opgesloten in een kerker van Slot Purmersteyn in Purmerend. Hoe ‘levenslang’ dit zal zijn zal ik niet verraden. Het einde van het boek is zeer verrassend en wat mij betreft: wordt vervolgd…. !

Het boek kun je kopen via deze link: De laatste Sonck

Tijdsbeeld

Marcel heeft met dit boekje een mooi tijdsbeeld geschetst dat je vaak zal doen verbazen. Ik vond vooral de hoofdstukken van het leven in de kerker erg aangrijpend. Enkele alinea’s over martelingen heb ik met halfdichte ogen gelezen om te voorkomen dat ik hiervan wakker lag. Toch deed ik dat wel en had diep medelijden met wat mensen allemaal is aangedaan in die tijd.

Schrijfstijl – ‘De laatste Sonck’

Het is knap hoe Marcel zich in dit verhaal heeft verdiept en hoe lekker vlot het boek leest. Ook heeft hij Meynard absoluut niet geromantiseerd. Hij was een verwende jongen die uitsluitend leefde om zichzelf te vermaken en had niet bepaald een vriendelijk karakter. Desalniettemin begrijp je als lezer niet waarom hij zo keihard werd gestraft en waarom sodomie in die tijd kon leiden tot de doodstraf.

Marcels schrijfstijl is helder, duidelijk en hij weet de spanning van gebeurtenissen ontzettend goed op te voeren waardoor je blijft lezen. Ik mistte echter wel de literaire meerwaarde in de vorm van een mooie schrijfstijl en een beschrijving van de gevoelens van Meynard die een beetje aan de oppervlakte blijven.

Maar ik ben ervan overtuigd dat Marcel van Stigt zich zal ontwikkelen als schrijver en steeds beter zal worden. Dat hij grondig onderzoek heeft gedaan naar de huizen, interieur, de gebouwen en de gevangenis in die tijd, is duidelijk te lezen in de beschrijvingen ervan. Alles te samen vind ik het knap werk en kan ik het boek zeker aan iedereen aanraden die iets meer wil weten over de 18e eeuw, over sodomie of zin heeft in een spannende historische roman.

Nog een keer de link: De laatste Sonck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *