Beroepsgeheim – Joop Hoekman

Beroepsgeheim’ is geschreven door Joop Hoekman. Al weer de zesde misdaadroman van deze auteur met een politie-hart!

Het roer om

Arnaud Roorda heeft het roer drastisch omgegooid. Na zijn afscheid bij de politie is hij vertrokken naar Frankrijk, waar hij het horecabedrijf van zijn oom heeft overgenomen. Hoewel het in de horeca ook hard werken is, lacht het leven in Frankrijk hem en zijn vriendin Isabelle toe. Tot die ene fatale dag, waarop Isabelle om het leven komt bij een motorongeluk. Arnaud zakt door het verdriet en gemis weg in een diep dal, en heeft het zwaar met het draaiende houden van zijn onderneming.

Beroepsgeheim

Als een oud-collega contact met Arnaud opneemt, voelt dat dan ook als een welkome afleiding. Hij krijgt te horen dat advocaat Leyten op sterven ligt en op zijn sterfbed Arnaud in vertrouwen wil nemen over een zaak die hem al jaren achtervolgt, ook al doorbreekt hij hiermee zijn beroepsgeheim. Arnaud besluit naar Nederland af te reizen en hoort het verhaal van de ernstig zieke advocaat aan. De man beschikt niet alleen over schokkende informatie over een moordzaak, maar vertelt de voormalige rechercheur ook nog over een corruptiezaak waarbij een politieagent betrokken zou zijn geweest.

Politie-hart

De rechercheur in hart en nieren voelt aan alles dat hij iets met deze informatie moet doen. Samen met een kantoorgenoot van advocaat Leyten duikt hij diep in de dossiers, waarvan zijn politie-hart sneller gaat kloppen. Maar terwijl ze samen de puzzelstukjes stuk voor stuk op hun plek weten te leggen, wordt dit hen van meerdere kanten steeds lastiger gemaakt…

Auteur en rechercheur

Beroepsgeheim is de zesde misdaadroman van auteur Joop Hoekman. Met ruim 40 jaar werkervaring binnen de politie, waarvan een groot deel bij de financiële recherche, kan het bijna niet anders dan dat een boek van de hand van Hoekman goed in elkaar zit. En dat zit het zeker.

Het verhaal waarin Hoekman je meeneemt voelt solide en realistisch aan en is doordrenkt van de details, die later in het verhaal nog weer van groot belang blijken te zijn. Hoewel dit soms de snelheid wat uit het verhaal haalt en ervoor zorgt dat je je hoofd er goed bij moet houden tijdens het lezen, heb ik dit zelf niet als vervelend, maar juist boeiend ervaren. Veel misdaadromans blijven -juist door het gebrek aan vakspecifieke kennis- op dit punt wat op de oppervlakte, waar Beroepsgeheim deze verdieping dus juist wel biedt.

In de schoenen van

Als lezer word je daarnaast ook op een boeiende manier meegenomen in de overwegingen rondom het doorbreken van het beroepsgeheim en welke consequenties hieraan verbonden kunnen worden. Het zet je zelf ook aan het nadenken; wat zou jij hebben gedaan als je in de schoenen van de advocaat had gestaan?

Wat in mijn ogen nog wel iets meer uitgediept had mogen worden, is het emotionele aspect in het verhaal. Zonder te veel te willen verklappen, ontstaat er in het verhaal een romance die voor mijn gevoel wat aan de oppervlakte blijft qua emoties en gevoelens. Ook in het verwerken van het verlies van Isabelle miste ik iets in diepte. Net iets meer diepgang op dit emotionele punt, had het verhaal in mijn ogen nog sterker gemaakt. Wel sterk is het slot van het boek, waarin de auteur ervoor weet te zorgen dat alles in het verhaal op een passende wijze bij elkaar komt.

Beroepsgeheim is een aanrader voor iedere lezer die als speurneus graag meer kennis over de technische kant van moordonderzoeken op wil doen tijdens het lezen van een spannende misdaadroman. Een hele fijne combinatie, als je het mij vraagt!

Meer mooie misdaadroman-recensies van Natasja: