Als de dood
‘Als de dood’ is een non-fictie boek, geschreven door Claudia Crobatia en gaat over het einde van het leven. De subtitel is: ‘Hoe het einde je dichter bij het leven brengt’. Ik heb het zeer toegankelijke boek met veel interesse gelezen.
Claudia Crobatia
Claudia is een Nederlandse schrijfster en fotografe. Ze begon haar carrière in 2011 als videoregisseur en startte een eigen productiebedrijf met als doel om muziekvideo’s voor artiesten te maken. In 2016 kwam haar platform: Death Awareness platform, A Course in Dying online. Hiermee probeert zij het taboe rond de dood te doorbreken. In 2021 kwam hetzelfde platform in de Nederlandse taal online en sindsdien wordt Claudia een ‘Deathfluencer’ genoemd. Dit is haar eerste boek en is uitgegeven door Ten Have.
Claudia Crobatia is a death awareness expert. She is the creator of death awareness platform A Course in Dying, does cemetery reviews on youtube, and helps you explore your own relationship with mortality.
Website Claudia Crobatia
Taboe of doodnormaal?
Als je op onze website het woord ‘dood’ zoekt krijg je vele hits. In romans sterven namelijk vaak de hoofdrolspelers en dat is ‘dood’ normaal. Daarnaast zijn er ook een paar boeken waarin de dood, of juist het eeuwige leven, het thema is. En romans waarin het perspectief iemand betreft die al heengegaan is, zoals in ‘Dood aan de Amstel‘. Daarnaast noem ik nog graag even de mooie roman ‘Van geboren worden ga je dood’ waarvan we maar liefst twee recensies hebben. (zie onder deze blog).
Als de dood
Maar nu terug naar het boek van Claudia. Het boek leest heel gemakkelijk, ondanks het onderwerp dat vele mensen heel zwaar zullen vinden, want niemand denkt tenslotte graag aan het einde. Claudia weet op een bijzondere manier hier heel gemakkelijk over te praten. Ze is tenslotte niet voor niets ‘deathfluencer’ en zal vele mensen hulp, troost en rust bieden. Het boek is tevens heel persoonlijk, vooral het eerste hoofdstuk: “Mijn ervaringen met de dood”.
Door bewust over de dood na te denken en nieuwe inzichten op te doen zijn we ook beter in staat om anderen bij te staan in een tijd van verlies en rouw.
Pagina 16.
Interessante inhoud
De rest van het boek gaat over doodsontkenning, de evolutie van de stervende mens, cultuurverschillen en tenslotte Deathvolution: een revolutionaire kijk op het levenseinde. In dit laatste hoofdstuk spreekt Claudia zich uit over het feit dat er wetenschappelijk nog maar bijzonder weinig bekend is over de dood en houdt zij een klein raampje open betreffende het idee dat er nog een andere vorm van bewustzijn zou kunnen zijn, ná het sterven.
Leerzaam en belangrijk!
Ik vind het boek een absolute aanrader. Mij sprak voornamelijk de praktische en informatieve kant van het verhaal aan. Zoals bijvoorbeeld de alinea’s : beeldvorming, voorbij de angst, DIY (do it yourself) dying en moderne alternatieven voor begraven zoals cremeren en resomeren. Claudia maakt het allemaal heel helder en duidelijk bespreekbaar en het is goed om er eens over na te denken hoe je zelf over je eigen einde denkt. Iedereen heeft zijn of haar wensen en ideeën, toch wordt er zelden openlijk over gesproken.
Ik wens Claudia veel succes met haar platform en zie uit naar nog meer boeken van haar. Alhoewel ze ook over een ander onderwerp mogen gaan :>)