‘De verloren berg’ gaat over rouw en liefde

‘De verloren berg’ is geschreven door de Nederlandse schrijfster Lieke Kézér. In 2017 won zij de ANV Debutantenprijs en de Bronzen Uil voor haar eerste roman: ‘De afwezigen’. In 2019 verscheen haar tweede roman ‘De verloren berg’.

Een ontwricht gezin

Thomas werkt als schrijver en is vader van drie jonge kinderen. Zijn vrouw Kira wilde ook schrijfster worden maar haar carrière mislukte doordat zij geen talent bleek te hebben. Haar zwangerschap ervoer zij hierdoor als opluchting en zij stortte zich op het moederschap. Thomas kon intussen aan zijn succesvolle romans werken en hield van zijn gezin, maar gaf zijn kinderen en vrouw weinig aandacht.

Ongeluk

Kira overlijdt plotseling tijdens een eenzijdig auto-ongeluk, diep in de nacht en wordt pas de volgende dag vermist en gevonden. Het gezin is in een shock en Thomas is totaal ontredderd. Hij verliest zich in zijn verdriet maar de kinderen houden hem aardig bij de les doordat ze veel meer aandacht en tijd nodig hebben dan hij ooit had beseft.

De zee

Het verhaal heeft twee tijdlijnen. De ene speelt zich af in de woning van het gezin en de leefomgeving aan de zee, tijdens de eerste weken na de dood van de moeder. Thomas doet zijn best als vader maar het is voor hem een ontzettend moeilijke taak om het gezin draaiende te houden. De relatie met de oudste dochter van vijftien, loopt moeizaam doordat zij hem verwijt weinig aandacht voor haar moeder te hebben gehad. Daarnaast komt er ook nog eens bij dat Thomas een kortstondige seksuele relatie heeft met de lerares van zijn jongste zoon en dit bekend wordt. Het stelt voor Thomas niets voor maar de lerares maakt het groter dan het is en niet veel later spreekt iedereen schande van het respectloze gedrag van Thomas.

De bergen

De hoofdstukken over de bergen zijn de tweede verhaallijn van het boek.

Op aanmoediging van zijn zus koopt Thomas een camper en besluit tijdens de zomervakantie toch met zijn kinderen richting de Spaanse Pyreneeën te gaan. Even weg van het huis waar Kira nog zo aanwezig voelt en weg van het geroddel van de mensen om hen heen.

Het is een geklungel van jewelste maar het lukt Thomas om toch redelijk bepakt en bezakt op pad te gaan met de kinderen. Zij brengen de dagen door op een mooie camping in de bergen. De oudste dochter onttrekt zich echter aan het gezin en gaat met jongeren van de camping op pad. Wanneer Thomas er achter komt dat zij wilde plannen heeft om vijf dagen met hen de bergen in te gaan, besluit hij halsoverkop midden in de nacht terug te rijden naar Nederland. Op de terugweg worden zij echter overvallen en barst alle woede en frustratie van Thomas los en beschermt hij zijn gezin als een échte vader.

De verloren berg

Het einde van het boek ‘de verloren berg’ bevat een element waardoor je het kille gedrag van Thomas ineens anders gaat zien. Als lezer zul je de eerste tijd moeite hebben met zijn karakter. Hij zwelgt in zijn verdriet, steekt de ene sigaret op na de andere en de gevoelloze relatie met de lerares verdient geen schoonheidsprijs.

Waar hier en daar de irritaties overheersen en je als lezer het voor gezien wilt houden, lees je toch verder omdat zijn gestuntel om het gezin bij elkaar te houden en de intense liefde voor de kinderen, je toch een gevoel van bewondering geven. Het is ook niet niks als je vrouw en de moeder van je gezin, zo plotseling weg is gevallen en al helemáál niet als blijkt dat Thomas nog een veel grotere klap te verwerken heeft gehad dan dat niemand ooit zal weten…

Trackbacks & Pings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *