Afwijkend en toch zo gewoon

In ‘Afwijkend en toch zo gewoon’ lees je het bijzondere verhaal van Sarah. Sarah krijgt als kind de diagnose autisme en in dit boek legt ze zelf uit hoe dit haar leven beïnvloedt.

Diagnose

Op jonge leeftijd krijgt Sarah al haar diagnose. Ook lees je hoe ze als klein meisje was en hoe haar omgeving hierop reageerde. Het hele boek is chronologisch opgebouwd met meerdere sub-hoofdstukken, waardoor het verhaal goed te volgen is. De autisme diagnose en de keuze voor een ZMOK/cluster 4 school spelen een zeer grote rol in ‘afwijkend en toch zo gewoon’. 

Boos

Al vroeg in het verhaal wordt duidelijk dat Sarah het niet eens is met de manier waarop zij als autist gezien wordt. De boosheid spreekt uit de geschreven tekst. Ik denk dat er veel toegevoegde waarde zou hebben gezeten in het verhaal van Sarahs ouders of behandelaren. Ook wordt zeer duidelijk gemaakt dat Sarah het niet eens is met de diagnose en de schoolkeuze, al blijven alternatieve ideeën uit. Sarah lijkt vooral verkeerd begrepen door de volwassenen.

Autisme

Het is jammer dat autisme in ‘afwijkend en toch zo gewoon’ nogal negatief in beeld komt, terwijl het toch ook zo bijzonder kan zijn. Ik gun het Sarah om trots op zichzelf te zijn. Haar boek vertelt over haar jeugd, al had ik het mooi gevonden om wat meer te lezen over hoe zij precies met haar diagnose omgaat. Autisme hebben is niet gemakkelijk, toch denk ik dat iedereen zijn eigen weg moet kunnen vinden.

Meer boeken over dit onderwerp: