Tijdprotocol 4.16

Tijdprotocol 4.16 is een Science Fiction roman, geschreven door Michiel Richards, een ervaren scenarioschrijver. Het is zijn derde boek en zou heel goed verfilmd kunnen worden. Het bevat alle elementen voor een echte cultfilm!

Tijdprotocol 4.16

Ergens in de toekomst is een naamloze man onderweg naar zijn werk. Alleen we noemen het geen ‘werk’ in deze nieuwe wereld, maar een tijdprotocol. Zijn polsdisplay geeft exact aan waar hij heen moet en in de afgelopen nacht heeft de hersenstimulator, gedurende zijn slaap, hem al voorbereid op de functie die hij de volgende dag zal vervullen. We maken kennis met een vreemde, nieuwe wereld die heel rustig en relaxed oogt, in balans is met de natuur en waarin de mensen in harmonie met elkaar leven.

Cryonisme

De man hoort ineens een stem in zijn hoofd en kan dit nauwelijks geloven. De stem is van een vrouw die contact met hem zoekt en hem naar een kamer in een gebouw leidt. Al gauw ontmoeten ze elkaar en neemt hij haar mee naar zijn verblijf. Gedurende een paar dagen begeleidt hij haar in deze nieuwe wereld want hij heeft het vermoeden dat zij een ‘cryo’ is. Dit zijn mensen die zich in het verleden hebben laten invriezen om in de nieuwe wereld weer tot leven te komen.

Eva

De vrouw begrijpt niets van de wereld waar geen oorlog, geen honger, geen armoede, geen concurrentie en geen ‘eigen wil’ is. Ook het feit dat de mensen naamloos zijn, vind ze maar niets. Ze noemt haar gezeldschap al gauw Adam, waarop ze beiden besluiten dat zij ‘Eva’ zal heten. De twee worden verliefd op elkaar en hebben, buiten alle tijdprotocollen om, wilde sex met elkaar in zijn verblijf. Adam verbaast zich over zijn eigen impulsiviteit maar het lijkt verder geen gevolgen voor hen te hebben.

Eva wordt geaccepteerd in de nieuwe wereld, krijgt een eigen polsdisplay en een tijdprotocol waar ze de volgende dag mee aan de slag gaat. Haar tijdprotocol is een baan als chirurg en zelfs de succesvolle operatie, die ze met een team mensen verricht, komt haar bevreemdend over. Wanneer ze naar huis loopt, wordt ze door een man met capuchon meegenomen naar een andere wereld met de belofte dat hij haar zal vertellen wie ze is en waar ze vandaan komt.

Ze verdwijnt naar de ‘Buitenwereld’ die veel meer lijkt op de oude wereld die zij kent.

Adam

Adam is van slag als hij er achter komt dat Eva is verdwenen en volgt haar al gauw, middels een tussenpersoon, naar de buitenwereld. Hij schrikt zich een hoedje! Hij ziet verval, armoede, agressie, wapenbezit, discriminatie op basis van huidskleur, vervuiling en begrijpt niets van het kapitalisme waarin het onderscheid tussen rijk en arm immens groot is.

Na een tijdje besluit hij terug te gaan, zonder Eva…

The Truman Show en spoiler-alert!

Het boek doet me sterk denken aan de film ‘The Truman Show’ want het bevat vele elementen hiervan. De wereld van Adam, die in het boek ‘De Binnenwereld’ wordt genoemd, lijkt perfect maar komt een beetje eng over omdat de mens niets anders dan een werkmier lijkt te zijn. Er zal ongetwijfeld een onzichtbare elite achter zit die de touwtjes in handen heeft, denkt Eva hardop. Aan het einde van het verhaal wordt die vraag echter in twijfel gebracht. Adam en Eva kiezen beiden voor de andere wereld waarin zij zich het beste thuis voelen. Adam legt in zijn gedachten aan Eva uit hoe de nieuwe wereld daadwerkelijk in elkaar zit. Dit is een mooi en verrassend einde.

Roman, Science Fiction of een dystopie?

Het boek zou onder alle drie de genres kunnen vallen alhoewel het geen dystopie is in de vorm van een doem-scenario. Science Fiction is het boek echter ook niet, want het bevat geen verhaallijnen die zich interplanetair afspelen.

Het boek is een roman waarin de liefde tussen Adam en Eva een hoofdrol speelt. De liefde die wordt bemoeilijkt doordat zij beiden uit een andere tijd komen en hun eigen wereld gewend zijn. Bijna een klassiek verhaal, als je voor ‘de wereld’ zou invullen ‘sociale klasse’.

In mijn ogen is dit boek vooral een filosofische roman. Het zet je namelijk aan het denken over onze samenleving en het kapitalisme. Zijn er vormen van samenleven mogelijk waarin ‘het bezit’ anders zou kunnen worden verdeeld? En is werk, geld en vrije tijd het enige doel waarvoor we leven? Het verhaal zet je continue op andere gedachten en het laat de lezer zelf de keuze maken tussen de werelden in het verhaal. Het is echter véél meer dan de keuze tussen westerse kapitalisme of een samenleving met een soort ‘communistisch systeem’.

Dit verhaal gaat vooral over de ontwikkeling van de mens. Wat schenkt hen bevrediging en hoe belangrijk zijn relaties, familie en groepsverbanden? Welke wereld, welk ‘isme’ is beter en wat zou je zelf wensen indien je die mogelijkheid zou hebben? Hoe ziet onze ideale wereld = Utopie eruit?

Tijdprotocol 4.16 is een aanrader!

Ik vind het boek een grote verrassing. Ondanks dat er erg veel herhalingen zijn van de gedachtestromen van zowel Adam als Eva, wordt je er toch in meegesleurd en zet het je écht aan het denken. De rust van het verhaal en het feit dat er niet heel veel gebeurd, geeft de lezer deze ruimte.

De nieuwe wereld lijkt nog ver weg maar wie weet maken we het ooit nog eens mee dat er geen oorlogen meer zijn, de mens in harmonie leeft met de natuur, en dat het collectieve bezit & bewustzijn belangrijker zijn dan het eigenbelang.

Meer boeken over mens & maatschappij: