Anomalie : Wat als je jezelf tegenkomt?
Wat zou je doen als je de kans krijgt om de afgelopen maanden nog eens over te doen? Zou je dan proberen je relatie te redden, met de kennis van nu? Of zou je dat geheim wél vertellen? Hervé le Tellier laat de passagiers van Air Francevlucht 006 van Parijs naar New York het antwoord ontdekken in de roman Anomalie.
Anomalie
Er bestaat iets wonderbaarlijks, dat kennis, intelligentie en zelfs genialiteit overtreft, en dat is onbegrip.
In het eerste deel van Anomalie (het boek bestaat uit drie delen) maak je kennis met de hoofdpersonen uit het boek: een huurmoordenaar, een popster, een zwarte Amerikaanse advocate en een obscure schrijver die nog niet weet dat hij wereldwijd zal doorbreken.
Wat deze mensen gemeen hebben is dat ze allen in hetzelfde vliegtuig hebben gezeten.
Parijs – New York
Als ik door twijfel een autodidact in het leven ben geworden, zal ik des te meer van elk moment hebben genoten. Nooit word ik overweldigd door mystieke gevoelens, zelfs niet bij het zien van de luisterrijke schittering van een wolk. Als ik op het punt sta te verdrinken, probeer ik te zwemmen, ik zal echt niet tot Archimedes bidden.
Vlak voor de afdaling naar JFK raakt het vliegtuig waar de hoofdpersonen in zitten verzeild in een gruwelijke monsterstorm. Door de enorme turbulentie komen zowel de passagiers als de bemanning in gevaar. Ineens is de storm voorbij en schijnt er een prachtig zonnetje. Maar de problemen voor Air France vlucht 006 zijn nog lang niet voorbij. Binnen korte tijd wordt het vliegtuig vergezeld door twee gevechtsvliegtuigen. Verbaasd wordt de piloot met zijn vliegtuig naar een topgeheime militaire basis gebracht. De reden is dat zijn vliegtuig, Air France vlucht 006 van Parijs naar New York, met dezelfde bemanning en dezelfde passagiers, drie maanden eerder al is geland op JFK.
Protocol 42
De existentie gaat vooraf aan de essentie, en niet zo’n beetje ook, trouwens.
Als je een muntje in de lucht gooit, zijn er drie mogelijke gevolgen: het muntje valt op de ene kant, het muntje valt op de andere kant, of het muntje blijft als door een wonder op zijn kant staan. Maar wat als het muntje in de lucht blijft hangen?
Na de aanslagen van 9/11 is duidelijk dat er een nieuwe besluitvormingsketen moet komen voor de luchtvaart. Adrian en Tina hebben in vijf maanden tijd hun aanbevelingen vastgelegd in een geheime nota van zo’n vijftienhonderd pagina’s. Tevreden leveren ze hun werk in, waarna het Department of Defence vraagt wat ze moeten doen met een geval dat onder geen van de onderzochte situaties valt. Voor dit onmogelijke geval bedenken Adrian en Tina protocol 42. Niemand had gedacht dat beide jonge onderzoekers twintig jaar later geconfronteerd worden met protocol 42.
Dubbelganger
”Ik denk, dus ik ben”, uit de Verhandeling over de methode van Descartes, is achterhaald. Het is eerder: “Ik denk, dus ik ben vrijwel zeker een programma.”
Wat er gebeurt als je jezelf tegenkomt, verschilt per persoon. Hoe kies je welke versie van jezelf jou mag blijven? Kunnen er twee dezelfde personen bestaan? Hoe ziet je leven eruit als je opnieuw keuzes mag maken? Bij wie mag je kind wonen als er een tweede jij is?
Onder begeleiding van psychologen mogen de passagiers van vlucht 006 zichzelf ontmoeten. Allemaal zijn ze geschokt en allemaal staan ze voor onmogelijke keuzes.
Literatuur, sciencefiction en thriller
Geen enkele schrijver schrijft het boek van de lezer, geen enkele lezer leest het boek van de schrijver. Alleen de laatste punt hebben ze misschien gemeen.
Sciencefiction is niet echt mijn favoriete genre, literatuur en thriller des te meer. De combinatie leek me wel interessant. De spanning bouwt in het boek meteen op. Je wordt met gemak meegenomen in de levens van de hoofdpersonen, die allesbehalve saai zijn. Wetend dat er een vliegtuig in een monsterstorm terecht gaat komen, leef je daar als lezer ook wel naartoe. Maar helaas raakt de schrijver me hierna een beetje kwijt. De opgebouwde spanning houdt geen stand. Ik merk dat ik blijf zoeken naar de spanning en de ontknoping.
Waar Hervé le Tellier me enorm mee verraste, waren de filosofische quotes die hier en daar in het boek verstopt zitten. Op het gebied van sciencefiction is het boek zeker geslaagd. De thriller mistte in helaas. Maar wie van taalkundig sterke boeken en van sciencefiction houdt, zal dit boek zeker gaan waarderen.