‘Giftig’ is niet zo giftig

Giftig’ is een psychologische roman van Suzanna Esther. Zowel de cover, flaptekst als de categorie: thriller (die meeste boekhandels suggereren) doen vermoeden dat het om een spannend boek gaat. Dit valt reuze mee. Giftig is niet zo giftig als het lijkt.

Giftig – cover en flaptekst

De cover van het boek en de flaptekst hebben mij op het verkeerde been gezet. De cover ziet eruit alsof het boek een duistere thriller is door de foto van de paspop, de donkere sfeer als de keuze van de titel. Een deel van flaptekst beschrijft:

In opdracht van de eigenaar van een psychologisch onderzoeksbureau, verblijft Mara een maand intern op landgoed Huis ten Have te Veenbrug in Groningen. Het landgoed heeft een rijke geschiedenis en diende van 1885 tot 1940 als psychiatrische kliniek voor vrouwen.

Flaptekst boek ‘Giftig’

Een intern verblijf in een landgoed dat ooit een psychiatrisch kliniek voor vrouwen was…. Brrr. Dat doet je nekharen toch meteen overeind staan? Het boek is echter een psychologische roman waarin veel wordt gepraat en de spanning ver is te zoeken.

Relatie-breuk en nieuw begin

Mara van den Berghe is een jonge vrouw die net een relatiebreuk met haar vriend Victor achter de rug heeft. Ze heeft hem letterlijk uit de deur gezet en hem zelfs geen toegang meer gegund om zijn spullen mee te nemen. Mara kwam er achter dat Victor vreemd ging en er vreemde profielen op bepaalde websites op na hield. De hoofdstukken vanuit het perspectief van Victor schilderen hem af als een onstabiele, platte, uitermate agressieve man. Dit op het karikaturale af.

Mara heeft een klus aangenomen als psycholoog om een jong meisje te diagnosticeren. Ze zal intern gaan op een landgoed in Groningen en dit lijkt haar wel een goed idee als adempauze of nieuw begin van haar leven.

Het landgoed Huis ten Have

Huis ten Have ligt in Groningen en is een oud landgoed waar een adellijke familie woont en een handjevol medewerkers. Mara wordt ontvangen maar haar opdracht blijft zeer onduidelijk omdat iedereen het druk heeft met zijn eigen leven en problemen. Het meisje is Annabel van Haeften en is negen jaar. Ze krijgt thuisonderwijs en wordt door iedereen op het landgoed een beetje opgevoed. Vader is op zakenreis en moeder is overleden.

Het landgoed wordt mooi beschreven en als Mara door de eenzame gangen loopt en zowel ‘verboden’ kamers als archieven van de psychiatrische kliniek betreedt, lijkt het even een spannend verhaal te worden. De familie heeft een hoop geheimen en de onderlinge relaties zijn voor Mara als buitenstaander onbegrijpelijk.

Vriendschappen en vergissingen

Mara voelt zich sterk aangetrokken tot Thomas van Willingen, een jongeman die op het landgoed woont omdat hij de zoon is van een huidhoudster. Hij studeert psychologie en is vaak te vinden in het archief waarbij hij oude dossiers bestudeert. Thomas is dol op Annabel én krijgt een innige vriendschap met Mara. Hij is echter homofiel en Mara kan wel door de grond zakken van schaamte als zij hem probeert te verleiden. Zijn afwijzing is echter heel tactisch en ze blijven gelukkig goede vrienden.

Familiegeheimen ontrafelt

De hamvraag in het boek is voornamelijk waarom Annabelle thuis is en niet, zoals ieder meisje, gewoon naar school gaat. Mara komt na verloop van tijd achter het antwoord op deze vraag nadat zij haar vader ontmoet. Haar vader, Edward, is teruggekomen van buitenlandse reizen omdat zijn tweede vrouw Eline is vermoordt.

Hierna wordt het verhaal een who-dun-it vraag waarbij de recherche op het landgoed verblijft en de personeelsleden één voor één ondervraagt betreffende de moord op Eline.

Spoiler-alert!

Aan het einde van het boek blijkt dat Victor toch wel een beetje dom is geweest en de vrouw van Edward voor Mara aanzag.

Is ‘giftig’ een aanrader?

Ik vond het verhaal lekker vlot geschreven en de setting erg mooi. Het zou leuk zijn als er toch wat meer thriller-elementen in hadden gezeten en de psychologie wat meer op de achtergrond was gebleven. De spanning pakt je niet omdat er – mijn inziens – te veel wordt gepraat en geanalyseerd en er vele verhaallijnen niet worden uitgewerkt. Dat is jammer maar natuurlijk wel een kwestie van persoonlijke smaak.

Een complimenteus pluspunt van dit boek is wel de liefde voor het kind. Alle medewerkers doen wat ze kunnen om Annabel liefde en aandacht te geven en dit is echt een mooi onderdeel in het verhaal. Daarnaast zijn de karakters goed uitgewerkt en is de onderlinge fileine spanning knap beschreven. Het ‘keeping up appareance’ van de adellijke familie, die financieel bijna aan de grond zit, is ook heel geloofwaardig.

‘Giftig’ is een aanrader als je van psychologische romans houdt. Houd je meer van thrillers, dan zal dit boek niet aan je verwachtingen voldoen.

Meer pyschologische romans:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *