Sula: over keuzes, vriendschap en het leven
In ‘Sula’ volgen we het verhaal bij de Bottom, waar de zwarte gemeenschap woont. Segregatie, de vriendschap tussen Nel en Sula en keuzes maken staan centraal in het boek van Toni Morrison.
‘Sula’ is in twee delen geschreven: het eerste deel leren we de Bottom en verschillende mensen uit de gemeenschap kennen. In het begin wordt de soldaat met PTSS omschreven, de families en daarna de intense vriendschap tussen Nel en Sula. In het tweede deel leren we Sula beter kennen.
“Nel didn’t know quite what she meant, but on the other hand she knew exactly what she meant. ‘I’m me. I’m not their daughter. I’m not Nell. I’m me. Me.’”
Geen vrijheid
Sula zou nooit vrijheid ervaren zoals een blanke of een man dat kon en behoorde niet thuis bij de Bottom. Haar gevoel van onafhankelijkheid en een eigen mening zorgden ervoor dat ze tien jaar overal en nergens woonde. Nu ze weer terug is, verspreidt ze chaos waar ze ook komt. Helaas geldt dit ook voor haar vriendschap met Nel. Ooit waren ze onafscheidelijk, maar door de keuzes die ze beiden hebben gemaakt (huwelijk vs onafhankelijkheid), zijn ze uit elkaar gegroeid. Tegelijkertijd voelt het alsof de vriendschap niet veel (meer) betekent voor Sula.
“… and feel the oldest and most devastating pain there is: not the pain of childhood, but the remembrance of it.”
Morrison geeft de lezer veel achtergrondinformatie over de gemeenschap, segregatie en ongehoord voelen. Elk personage in ‘Sula’ is belangrijk en draagt bij aan het hele verhaal van Sula en de Bottom. Het is interessant om te zien waar het verhaal ons naartoe leidt. In het begin vroeg ik me af waarom het boek vernoemd is naar Sula totdat het in deel twee duidelijk werd. Sula is een belangrijk onderdeel in het leven van de mensen bij de Bottom – zelfs als chaos zich verspreid.
Boek voor feministen?
Het boek wordt gezien als een belangrijk boek voor feministen: het gaat om een vrouw die het belangrijk vindt onafhankelijk te zijn en wil leven in vrijheid. Met haar boeken laat Morrison de rauwe, hartverscheurende en meedogenloze kant zien van het “land van de vrijheid”.
Meer indrukwekkende romans:
De rook die dondert
The road