De oorlog die ik eindelijk won
‘De oorlog die ik eindelijk won’ is geschreven door de Amerikaanse auteur Kimberly Brubaker Bradley en vertaald door Ernst Bergboer. Het boek is het vervolg op ‘De oorlog die mijn leven redde’. Je kunt de boeken echter prima los van elkaar lezen.
Een kinderboek maar ook voor volwassenen
Het boek is een mooi verhaal en heel leerzaam. Het verhaal speelt zich namelijk af in de jaren veertig van de vorige eeuw. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en de schaarste aan álles is groot. Je kunt dit je nu nauwelijks voorstellen. In die zin zet het verhaal je zeker aan het denken.
De cover van het boek suggereert wellicht een ‘paardenboek’. Dat is het echter geenszins. Ondanks dat er wel paarden in voorkomen, en zij een redelijk belangrijke rol spelen, gaat het boek toch echt meer over de kinderen en de oorlog.
Het verhaal
Een jong meisje Ada en haar broertje Jamie komen aan op het landgoed van de rijke familie Thronton. Daar worden ze tijdelijk opgevangen door een vrouw die Susan heet en in dienst is bij de familie.
Susan krijgt voogdij over de kinderen als blijkt dat de moeder van de kinderen tijdens een bombardement om het leven is gekomen. Susan mag met de kinderen in een huisje op het landgoed wonen, zolang dat nodig is.
Ada en haar klompvoet
De moeder van Ada en Jamie was geen goede moeder want ze sloot haar kinderen op en verweet Ada dat ze mismaakt was. Ada wordt op kosten van de familie Thronton geopereerd aan haar klompvoet en knapt hier enorm van op. Ze helpt de paarden te verzorgen in de stallen waar ze ook haar eigen pony Butter heeft.
Geniale Ruth
Susan, Ada en Jamie hebben het goed met elkaar maar hun relatieve rust wordt verstoord als blijkt dat de regering het grote huis op het landgoed heeft opgeëist en Lady Thronton bij hen in het kleine huisje komt wonen. De druk op de ketel wordt nóg groter als Lord Thronton op een dag thuis komt en een jong Duits meisje, genaamd Ruth bij zich heeft. Zij is Joodse en haar ouders zitten in een interneringskamp. Lord Thronton kent de vader van Ruth heel goed en en draagt daarom Susan op om voor Ruth te zorgen en haar te helpen met haar wiskunde.
De oorlog die ik eindelijk won – Aanrader!
Het verhaal is mooi opgebouwd en heel realistisch qua emoties en karakter-ontwikkelingen. Soms ligt de nadruk iets te veel op de gevoelens van Ada en de ongelooflijk verstandige Susan, maar er zijn genoeg gebeurtenissen die ervoor zorgen dat het verhaal toch lekker doorloopt.
Aan het einde van het verhaal staat je een verrassing te wachten. Zal ik het een beetje verklappen? Wellicht toch wel leuk indien je dit boek samen leest met een kind…
Spoiler-Alert:
In het nawoord wordt verteld dat je naar een website kan gaan van Bletchleypark voor meer informatie.
Lord Thronton, Ruths vader en Ruth zelf behoorden namelijk bij het beroemde groepje code-experts van Bletchleypark, die de geheime codes van de nazi’s kraakten, waaronder de Enigma-code, die niet te kraken zou zijn. Hun werk is nog jaren na de oorlog topgeheim geweest. Maar inmiddels is het fascinerende verhaal van die groep heel bekend.
Interessant!!