Water – John Boyne

Ik ken John Boyne vooral van ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Waarschijnlijk is het erg kortzichtig van mij om, na zo’n sterk verhaal, niet meer boeken van deze auteur te lezen. Daar komt nu gelukkig verandering in. ‘Water’ is weer een sterk, spraakmakend, diepgaand verhaal. Met onderwerpen als seksueel misbruik, zoeken naar jezelf, zelfmoord en liefde voor je kind lijkt deze roman heel zwaar. John Boyne weet het verhaal echter zo luchtig op te schrijven dat ik van begin tot eind met plezier heb gelezen.

Vlucht

Het eerste wat Vanessa Carvin doet als ze op het kleine eiland aankomt is haar naam veranderen. Vanaf nu heet ze Willow Hale. Zo begint ‘Water’, de spanning zit er meteen in en wordt omhult door mysterie. Mijn ongeduldige leesgedrag maakt dat ik heel graag wil weten wat er eigenlijk aan de hand is. Waarom heeft Vanessa haar naam veranderd en waarom is ze van huis weggevlucht, zonder man en zonder haar dochters? Voor alle antwoorden bekend zijn is het boek al bijna uit, maar dat is juist heel goed gedaan van de auteur.

De waarheid

Vanessa was de vrouw van een succesvolle man. In die hoedanigheid heeft ze nooit gewerkt en is ook zij bekend en geliefd bij het grote publiek. Op het moment dat haar man wordt opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van minderjarige meisjes, wordt ook Vanessa door datzelfde publiek veroordeeld. Zelfs haar eigen dochter wil op dit moment niks meer van haar weten. Vanessa besluit te vertrekken, weg van alle beschuldigende blikken en weg van het verraad. Nooit heeft ze doorgehad dat haar man tot zulke daden in staat was. Maar klopt dat wel? Heeft ze werkelijk nooit geweten wat haar man deed? Heeft ze niet vermoed dat haar dochter hulp zocht? Of wilde ze het gewoon niet zien?

Elementen-cyclus

Water heeft mijn leven verwoest. Het heeft mijn gezin verwoest. We zwemmen erin in de baarmoeder. We bestaan er voor een groot deel uit. We drinken het. We worden er ons hele leven door aangetrokken, meer dan door bergen, woestijnen of ravijnen. Maar het is gruwelijk. Water is een moordenaar.

’Water’ is het eerste deel uit de Elementen-cyclus. Dit wordt voor in het boek meteen weergegeven. Mijn hart maakt daarop meteen een sprongetje. Top! Er komen dus nog drie boeken in deze reeks. Ook na het lezen van het boek kan ik al niet wachten op de volgende in de reeks. Als ze allemaal zo goed zijn, zijn ze zeker de moeite waard. ‘Water’ is ook een heerlijk boek voor tussendoor. Ondanks de serieuze onderwerpen leest dit boek heerlijk weg. Ook is het met zijn 189 bladzijden geen dik boek. Binnen een paar dagen heb je het uit.

John Boyne

Met boeken als ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ en ‘Toen de wereld brak’ dacht ik dat John Boyne voornamelijk oorlogsromans schreef. Ik ben blij dat ik nu ontdekt heb dat dat niet het geval is. Het gemak waarmee hij grote onderwerpen in zijn boeken verwerkt is bewonderenswaardig. Dit is hoe ik boeken het liefst lees: alsof me een verhaal verteld wordt. Niet alsof ik zelf nog moeite moet doen om te begrijpen wat de auteur me nu eigenlijk wil vertellen. De boeken van John Boyne lezen heerlijk gemakkelijk weg, waardoor ik alleen maar meer van hem wil lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *