Op zoek naar avontuur

Brigitte Ars werkte jaren als journalist en zwierf daarvoor door afgelegen gebieden. Ze woonde in de Verenigde Staten en Maleisië. Maar inmiddels woont ze al een hele tijd in Nederland en komt het gevoel boven ‘waar is het avontuur gebleven?’ Met die vraag als startpunt gaat ze op onderzoek uit.

Cover Waar is het avontuur

Herkenbaarheid

Toen we het persbericht kregen van ‘Waar is het avontuur’ dacht ik meteen ‘dit boek wil ik lezen!’ Het gevoel dat Brigitte beschrijft, herken ik heel erg. Een paar jaar terug verhuisden mijn man en ik naar een rustig dorp, vanuit de grote stad. Naar die grote stad waren we verhuisd na ons avontuur in Oostenrijk en Duitsland. We wonen hier heerlijk, maar soms denk ik wel ‘is dit het nu? Waar is het grootse, avontuurlijke leven gebleven?’ Een vergelijkbaar gevoel beschrijft Brigitte in het begin van haar boek.

Leren van ‘grote’ avonturiers

Brigitte Ars neemt de lezer in ‘Waar is het avontuur?’ mee op haar eigen pad, haar zoektocht naar wat avontuur in het dagelijks leven inhoudt. Ze begint met het onderzoeken van wat de definitie van avontuur eigenlijk is en wat grote avonturiers eigenlijk drijft. Brigitte spreekt ook de nodige avonturiers en gaat bijvoorbeeld op bezoek bij The Explorers Club; waarin grote avonturiers verenigd zijn. Daarbij komt ze er al snel achter dat de grootse, meeslepende avonturen niet (meer) bij haar passen. Brigitte hoeft niet op reis naar de Noordpool, maar ze leert wel veel van de gesprekken die ze heeft met avonturiers die wel die behoefte hebben.

Ambitieuze doelen bereik je door de onvermijdelijkheid te aanvaarden, dat is wat je verandert. Teruggaan is misschien comfortabel, maar levert weinig op.

Marc Cornelissen – uit ‘Op zoek naar avontuur’

Stap-uitjes: avontuur in het dagelijks leven

Brigitte gaat zelf op een mini-adventure quest; een wandeltocht in Engeland. Maar eigenlijk is dit niet nodig: ze laat zien dat het avontuur in je zit, dat het een manier van denken en van leven is. Dat het gaat om ervaringen en dat vaak alleen het feit dat iets onverwacht is al kan zorgen voor een gevoel van avontuur. Zelf in de tijd van corona weet Brigitte zo nog avontuurlijke ervaringen te creëren. Inspirerend!

Coddiwompling helpt me ook, binnen en buiten mijn werk, het minder plannen maar laten ontstaan. Ik verzin een doel, probeer er nieuwsgierig en zonder enige verwachten in te gaan, en k zie wel waar ik uitkomt, zwerf door niet-weten en onvoorspelbaarheid.

Brigitte Ars – uit ‘Op zoek naar avontuur
Brigitte Ars Avontuur

Een boek om steeds op te pakken

Tijdens het lezen van ‘Waar is het avontuur’ ontstond bij mij de neiging tot onderstrepen. Zodat ik op een later moment bij het bladeren de voor mij opvallende passages nog eens terug zou kunnen lezen. Dit is geen boek om in te blijven lezen, het is een boek om regelmatig op te pakken, stukken in te lezen en na te denken over wat dit allemaal betekent voor je eigen leven. En als je dat dan weet, lees je weer verder. Tenminste, zo heb ik het ervaren. Een absolute aanrader voor iedereen die  regelmatig denkt ‘waar is mijn avontuurlijke leven gebleven?’ Je zult zien dat je avontuurlijker bent dan je misschien denkt en als dat niet zo is, dat je op eenvoudige manier het avontuur weer kunt integreren in je dagelijkse leven. Veel plezier daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *