Vals verliefd

Chris Buitendijk schreef met ‘Vals Verliefd’ een boeiend en spannend boek dat gaat over liefdesrelaties, maar ook over culturele, politieke en geloofsverschillen. Een mooie ontwikkelingsroman waarin een volwassen wordende jongen heen en weer wordt getrokken tussen drie vrouwen en drie culturen. En dat alles in de vorm van een spannende thriller die je in een stroomversnelling meeneemt naar een spannende ontknoping.

Verliefd

Joost heeft een moeizame liefdesrelatie met de Turkse Aynur achter de rug. Culturele verschillen zaten de twee duidelijk in de weg, wat uiteindelijk tot een breuk heeft geleid. Om bij te komen van deze relatie vertrekt Joost vrij impulsief naar een kibboets in Israël. Aanvankelijk leidt hij daar een heerlijk leventje, totdat hij in de ban raakt van de Israëlische Ayelet. Ook nu weer ontspint zich een moeizame relatie en blijkt de verliefdheid vals. Joost besluit uiteindelijk om terug te keren naar Rotterdam.

Spionage

Eenmaal terug ontmoet hij de Israëlische Uri die zegt een oom van Ayelet te zijn. Goedgelovig als hij is en om de band met Ayelet en Israël toch te blijven behouden, raakt Joost bevriend met Uri. Maar gaandeweg komt hij erachter dat alles wel heel toevallig is en raakt hij langzaam aan verstrikt in een web van politieke spelletjes en spionage. Uiteindelijk gaat hij in opdracht van de Israëlische geheime dienst, de Mossad, infiltreren in een Islamitische organisatie en keert hij terug naar Israël en de Palestijnse gebieden. Vanaf dan raakt Joost nog dieper verstrikt in het web van spionage en intriges, waaraan hij uiteindelijk onderdoor lijkt te gaan.

Pakkende schrijfstijl

Buitendijk weet zijn lezers vanaf het begin te boeien.  Je raakt al snel betrokken bij de hoofdpersoon en de ingewikkelde relatie met Aynur die ertoe leidde om een nieuwe start te maken in een ander land. Maar ook daar raakt Joost verstrikt in een relatie die niet gelijkwaardig is. Gaandeweg ontwikkelt het boek zich van een roman tot een spannende thriller. Alles wordt beschreven vanuit de steeds meer paranoïde wordende hoofdpersoon. Daardoor word je als lezer ook steeds op het verkeerde been gezet. Mensen lijken zich voor te doen als iemand anders. Wie is er te vertrouwen? Daardoor blijf je op het eind toch met een licht paranoïde gevoel achter. Want is Joost zelf eigenlijk wel betrouwbaar? Zit het allemaal misschien toch weer anders in elkaar?

Drie hoeken

De hoofdstukken in ‘Vals verliefd’kennen geen titels of nummers, maar zijn voorzien van driehoekjes. Wie goed kijkt ziet dat ze niet altijd hetzelfde zijn. De meeste driehoekjes zijn met de punt naar beneden gericht: die hoofdstukken komen overeen met het heden van de verhaallijn.  De hoofdstukken die over het verleden gaan, zijn voorzien van een driehoek met de punt naar links (zoals een “terugspoelknop”) en het laatste hoofdstuk heeft een “vooruitspoelknop”, dus met punt naar rechts. Eenmaal wijst de driehoek naar boven, maar in het volgende hoofdstuk wordt gesuggereerd dat het hier om een droom ging.

Drie vrouwen

Ik had sterk het gevoel dat die driehoeken van symbolische waarde waren in het boek. De driehoeken vormen samen de Davidster, het symbool van Israël. En wellicht staan de drie hoeken ook wel voor de drie vrouwen die zo’n belangrijke rol spelen in het leven van Joost: Aynur, Ayelet en Leylat…? Of voor de drie geloofsrichtingen: Jodendom, Islam en Christendom? De driehoek Rotterdam, Israël, Palestina waarin Joost opgesloten zit?

Maar misschien zie ik er wel teveel in, wat natuurlijk weer het directe gevolg is van waar het in ‘Vals verliefd’ vooral om draait: wat is waar en wat niet; wat is echt en wat vals. En zo wordt er niet alleen een spelletje gespeeld met de hoofdpersoon, maar ook met de lezer. Een spel dat auteur Chris Buitendijk uitstekend beheerst!