‘Typisch Spanje’ van Frieda Kleinjan

In ‘Typisch Spanjeneemt Frieda Kleinjan me mee op reis. Zo langzamerhand snak ik naar een tripje naar het buitenland. Nu dat niet gaat, vind ik het nog fijner om via boeken andere landen te verkennen.

Typisch Spanje, rondgang door een eigenzinnig land

En de titel van het boek verraadt al waar Frieda ons mee naartoe neemt: Spanje! Voor mij het land van tapas, de flamenco, het Alhambra, de flamenco. Het hangt voor mij ook samen met de muziek van Julio Iglesias, die mijn oma al draaide en die nog regelmatig bij ons door de auto klinkt. Vooral aan het einde van een lange rit. Die ook zo maar naar Spanje zou kunnen gaan. Het verhaal over deze populaire zanger uit het boek heb ik dan ook als eerste gelezen!

Over Don Quichot en de Osborne stier

Typisch Spanje bestaat uit 44 korte verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Van cultuur en literatuur tot mode en taal. En zo zit er voor iedereen wel een verhaal bij waar je meer over wil weten. Zelf vond ik vooral het verhaal over Don Quichot en de betekenis van het boek in de wereldliteratuur erg interessant. Het maakt dat ik het boek toch weer uit de boekenkast heb gehaald, nu ga ik het echt eens lezen! In het verhaal over de Osborne stier sprong er voor mij ook uit; een reclamecampagne die zo succesvol werd dat de zwarte stier voor veel mensen het symbool van Spanje werd. Zo kan ik nog 41 mooie, korte verhalen beschrijven. Of moet ik het artikelen noemen? Want echt verhalen zijn het niet, het is meer achtergrond informatie.

‘Typisch Spanje’: leer Spanje op een andere manier kennen

Je kunt merken dat Frieda veel schrijft en veel passie heeft voor Spanje. Zelf heeft ze ook een tijd op Mallorca gewoond. Als je zelf al het nodige weet over Spanje en de cultuur van het land, of als je er graag op vakantie gaat, dan ga je zeker genieten van dit boek. Het grote nadeel zal dan zijn dat je er het liefst morgen weer naartoe zult gaan om alles waar Kleinjan over schrijft zelf nog eens te bekijken.

Gebruik het boek als naslagwerk

Voor mijzelf geldt dat ik helaas pas twee keer heel kort in Spanje was. De verhalen staan daarom wat verder van mij af; lang niet bij alle steden, personen en gebouwen had ik direct een beeld. Dat geeft niet, want het boek maakt wel nieuwsgierig. Dat heeft ook te maken met de fijne schrijfstijl van Kleinjan en het enthousiasme dat ze over weet te brengen. Dus als ik nader kennis heb gemaakt met Spanje, pak ik dit boek zeker opnieuw om nog wat dingen na te lezen. Dat kan ook prima, omdat de verhalen kort zijn: de meeste zijn twee of drie pagina’s.

Ik ben heel benieuwd: waar denk jij direct aan als je denkt aan reizen door Spanje?

Meer boeken over andere landen:

https://boekrecensiesblog.nl/het-zoutpad-raynor-winn/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *