Toen mijn broer een robot werd

Stel je eens voor hoe het zou zijn als je overleden broer Dennie ineens vervangen zou worden door een robot. Eentje die zo geprogrammeerd is dat hij niet alleen enorm lijkt, maar zich ook nog eens precies hetzelfde gedraagt. Voor Tijs is de komst van robotbroer Dennie een nachtmerrie. Er is maar een oplossing: de neppe Dennie moet weg!

Recensie Toen mijn broer een robot werd

Toen mijn broer een robot werd

In dit boek van Emiel de Wild maken we kennis met Tijs wiens oudere broer Dennie bij een verkeersongeluk om het leven is gekomen. Een gebeurtenis die diepe sporen na heeft gelaten op het gezin. Vooral de moeder van Tijs heeft er erg veel moeite mee. Ze is depressief en teruggetrokken en blijft eindeloos tekeningen van Dennie maken.

Ik zie mam voor me. Hoe ze zich opsloot in haar atelier en alleen nog Dennie tekende. Eindeloos veel schetsen van zijn gezicht. Toen ik vroeg waarom ze dat deed, zei ze: “Ik ga hem vergeten, Tijs. Ik ben hem kwijt. Maar ik raak hem nog verder kwijt. Tot er niks meer over is.”

Vervanger of indringer?

Het is een diepe wens van zijn moeder om een robot in huis te nemen.

Het is vreemd: deze Dennie is mijn boer niet en tegelijkertijd is hij mijn broer wel.

Daarmee moet het “Dennie-vormige-gat” in haar hart weer opgevuld worden. Hoewel Tijs zijn twijfels heeft, ziet hij ook dat het met zijn moeder weer beter gaat sinds de robot in huis is. Maar toch kan hij het niet accepteren dat er een indringer is die de plaats van zijn broer inneemt. Hij kan niet anders zien dan dat hij daarmee zijn broer verraadt. En dus moet de robot uit de weg geruimd worden.

‘Sorry, Dennie,’ fluister ik. ‘Ik zal je beter beschermen. Ik beloof je dat ik dat zal doen. Ik zal je beschermen. Tegen hem.’

Samen met zijn beste vriend Twan beraamt hij een plan. Want ook Twan worstelt met een vergelijkbaar probleem. De ouders van Twan zijn gescheiden, maar hij heeft altijd de hoop gehouden dat zijn ouders weer bij elkaar komen. Wanneer blijkt dat zijn vader een nieuwe vriendin heeft, is dat voor Twan moeilijk te accepteren.

Accepteren en verwerken

Het boek toont op een mooie manier hoe verschillend rouwprocessen voor mensen verlopen. De een wordt depressief, een ander agressief of juist weer teruggetrokken. Er wordt niet geoordeeld over welke manier van accepteren of verwerken de juiste is. Wat wel duidelijk wordt, is dat de boel soms moet barsten om tot een oplossing te komen.

Een mooi en ontroerend boek over afscheid, rouw en vriendschap voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

Andere kinderboeken over rouw

Andere boeken over robots

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *