‘Tijdloos’ én klassiek moederdagcadeautje

Chic,  50 modeclassics & hoe je ze draagt

Een boek(je) van Katharina Blansjaar uit 2016, uitgegeven door Thomas Rap, Amsterdam leert  ons alles over de modeklassiekers van toen en nu. Tijdloze modeklassiekers dus. We duiken in de ontstaansgeschiedenis, genieten van de feiten en fabels en we trekken de kleding natuurlijk aan! Want deze klassiekers zijn niet alleen tijdloos mooi maar ook super handig en soms ook super comfortabel!

Van Animal prints tot en met oh-zo-normale T-shirt.

Wie denkt dat dit boekje alleen over de Hèrmes tassen, de Chanel-jackets en de dure loden beige mantels gaat, heeft het helemaal niets.  De vijftig klassiekers zijn eigenlijk zo gewoon dat we niet eens weten dat het klassiekers zijn. Onder velen zullen er ook een hoop onder de ‘Basics’ vallen. Want wie heeft nu geen T-shirts in zijn of haar kast hangen? Of rubberlaarzen, sleehakken, parka’s, panty’s of coltruien?

Een beetje vergezocht af en toe wel, want hoe interessant is een verhaal over rubberlaarzen of zijn de styling adviezen ten aanzien van een Noorse trui?

Toch een aanrader

Dit boekje is toch een aanrader. Vooral voor naaisters, fashionata en klassieke mode-liefhebbers.  De feiten en fabels over de modeclassics zijn erg leuk geschreven en net zo leuk gevonden.  In het boekje komen we al gauw Grace Kelly tegen ‘Espadrilles’, Audrey Hepburn ‘Ballerina’s’, Coco Chanel ‘Chaneljasje’ en uit recentere geschiedenis Kate Middleton ‘Fascinator’, Julia Roberts ‘Overknee laarzen’ en Tom Cruise ‘Bomberjack’.  En ook fashionata die bepaalde modeclassics weer op de kaart hebben gezet.

Modeklassiekers: Duurzaam en Altijd goed

De meeste modeclassics zijn eigenlijk altijd goed.  En of je nu op de camping loopt of naar een Gala diner gaat, dit boekje stimuleert je om eerst eens even in je eigen kast te kijken wat er al hangt en deze kleding en schoeisel wat meer te waarderen.  Want als ze al zó lang het straatbeeld vertegenwoordigen (of de camping of het chique diner) dan kan je alleen maar concluderen dat het goed is. (én duurzaam!)

Styling & Co

Iedere modeclassic eindigt met een pagina met adviezen:

  • Waar te dragen?
  • Hoe te dragen?
  • En wat erbij?

Handig vooral voor twijfelaars. De adviezen zijn eerlijk en oprecht. 

Voorbeeld: Animal Prints:

Waar te dragen: kleine kledingstukken en accessoires kan altijd, ook naar het werk, maar kijk uit met grote kledingstukken. (Je wilt er niet uit zien als een beest). Hoe te dragen: Animal Prints trekken alle aandacht en kunnen dellerig overkomen. En Wat erbij: Leg het er vooral niet te dik bovenop…

Of: Noorse truien:

Waar te dragen: Noordelijk en vrijetijdsgelegenheden. Hoe te dragen: kriebel, kriebel, kriebel, doe er vooral iets onder. Wat erbij: Géén sandalen van Birkenstock !


Conclusie: Chic !  is een leuk boekje en vooral een Quilty Pleasure.  De geschiedenis is interessant voor degene die in de mode werkt of gewoon gek is van kleding en mode. De adviezen zijn grappig maar erg voor de hand liggend.
Of alles even ‘Chic’ is betwijfelen we wel een beetje.  Je moet wel halsbrekende toeren uithalen om er in een tijgerprintje of overknee laarzen chique uit te zien…

De tekeningen zijn leuk maar liever hadden we foto’s gezien, zoals in het boek: Lady, Handboek van de klassieke damesmode.

Als laatste tip: Iemand een moederdag vergeten? Dan is dit boek een leuk cadeautje. De term ‘tijdloos’ zou je nog in een leuk kaartje kunnen verwerken: dat moeder er tijdloos mooi uit ziet en het cadeau wellicht een beetje te laat is, maar met liefde gegeven….


Meer boeken over de mode klassiekers:

Lady; handboek van de klassieke damesmode

Chanel, the making of a collection

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *